Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Megszámolhatók a szélessávot bitorló gépek

2003.02.25. 11:07
Bár a felhasználó szerződés tiltja, sokan egy routert közbeiktatva több gépre osztják el a szélessávú internetes kapcsolatot. A szolgáltató számára rejtve marad a csalás, de ha nagyon akarják, az adatcsomagok azonosítóinak elemzésével elvileg mégis meghatározhatják, hány géppel internetezik a felhasználó.
A legtöbb szélessávú szolgáltató szerződésében szerepel a kitétel, amely megtiltja az internetes kapcsolat több számítógép közötti felosztását. Sokan mégis úgy spórolnak az előfizetési díjon, hogy egy routert közbeiktatva összefogják a lekéréseket, így a szolgáltató számára rejtve marad a többi gép. Az általános hiedelemmel szemben ez a megoldás nem tökéletes, számolt be a c't számítástechnikai lap.

Az Usenet atyjának tartott Steven Bellovin vizsgálatai szerint igenis lenyomozható, ha router mögé rejtve több gép használja a kapcsolatot. Ez a 16 bites IPid révén válik lehetővé, amelyet a számítógép minden IP adatcsomaggal kiküld, és így egyértelműen a sajátjaként azonosít.

A sorszámok árulkodnak

Az IPid számozását az operációs rendszer TCP-IP alkalmazása végzi, legtöbbször egy egyszerű számláló beiktatásával. Ennek következménye, hogy az egymás után elküldött adatcsomagok folyamatos sorszámot kapnak. Az adatforgalom elemzése révén az ilyen számsorok elemezhetők, és meghatározható az egy végpontról a háló felé kommunikáló számítógépek darabszáma.

A szolgáltató az ilyen elemzéseket felhasználhatja a szerződéssel ellentétes felhasználói magatartás igazolására. A lap szerint mégsem várható, hogy ezt az eljárást valamennyi előfizetőnél alkalmaznák, mivel túlságosan nagy az elemzendő adatmennyiség.

Amennyiben valaki biztosítani akarja, hogy az IPid alapján ne derüljenek ki felhasználói szokásai, olyan operációs rendszert kell választania, amely az adatcsomagokat nem sorszámozza, hanem véletlenszerűen generált azonosítóval látja el. Az ilyen OS-ek leghíresebb képviselői az FreeBSD és az OpenBSD.

Itthon nem osztható az ADSL

"A GTS-Datanet ADSL szolgáltatása általános feltételei között szerepel, hogy az előfizető felel a felhasználásért" - mondta el Varga Edit, a távközlési cég PR-menedzsere. A szerződés szerint a lakossági ADSL-előfizető köteles arról gondoskodni, hogy harmadik fél a dedikált szolgáltatást ne használhassa. A kisvállalkozások esetében a megosztás lehetséges, de ezeknél az előfizetési díj is magasabb. Varga Edit elmondta, hogy az IPid sorszámok alapján náluk nem vizsgálják, hogy valójában hány gép csatlakozik az adott végpontra.

A chello korlátoz

"Bár a felhasználói szerződés tiltja, a magyarországi chello felhasználók között is előfordulhat, hogy a kapcsolatot több gép között megosztják. A szolgáltató azonban nem hatóság, nem áll módjában a lakásba bemenni, és nem is kívánnak így eljárni" - mondta el az Index kérdésére Szűcs László, az UPC Magyarország média- és sajtókapcsolati igazgatója.

Az ilyen többgépes alhálózat kis százalékban fordulhat elő, és az ilyen esetek kivédésére alkalmazzák a jóhiszemű felhasználás szabályait, vagyis korlátozzák az adatforgalmat. "Normál körülmények között - és ez a felhasználók 95 százalékára igaz - elegendő egy hónapra a 15 GB-os adatforgalom" - jelentette ki Szűcs László.

Ha fel is vetődik a gyanú a több gép bekötésére, ezt nem tudják ellenőrizni. Az UPC nem gondolkodik azon, hogy az IPid alapján ilyesfajta ellenőrzést vezessen be. Elegendőnek tartják, hogy a kapcsolat megosztását tiltják a felhasználás szabályai.  • Bérelnék
  • Hírek