Ilona
17 °C
32 °C

Szlovákiában populista kampánnyal vádolják a Fideszt

2004.07.22. 12:27
Egy szlovákiai lap szerint a Fidesz félrevezető kampányt indított a szlovákiai magyarok egykori földjeinek visszaszerzéséért. A Fidesz gazdatagozatának elnöke szerint viszont csak a ködösítés folytatódik az ügyben. Faludi Sándor szerint a kampány célja, hogy felébredjenek a volt földtulajdonosok, mert "Benes holtában el fogja rekvirálni azt, amit életében a bürokratái nem tettek meg".
Félrevezető kampányt indított a Fidesz, amikor a szlovákiai földek ügyében magyar állampolgároknak kínált jogsegélyt - írta csütörtökön a Pozsonyban megjelenő SME.

Populista kampány

A liberális szlovák napilap hírmagyarázója, Marian Lesko felhívja a figyelemet arra, hogy a szlovák agrártárcát vezető, a Magyar Koalíció Pártjához tartozó Simon Zsolt is "populista magyarországi kampánynak" nevezte a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség akcióját. "Az MKP részéről először, ám indokoltan hangzott el ilyen elítélő nyilatkozat a partnerpárt címére" - írja Lesko, aki szerint nehéz megítélni, milyen befolyása van Orbán Viktor pártjának Bugár Béla pártjára. Az azonban biztosra vehető, hogy a szlovák kormányhoz tartozó MKP-nak semmilyen befolyása nincs a legerősebb magyar ellenzéki erőre.

Holtában rekvirál

A Fidesz gazdatagozatának elnöke szerint az sem gond, ha "rosszat írnak" kampányukról, amelyet a hónap közepén indítottak, mert az is segíti az egykori tulajdonosok felvilágosítását. Faludi Sándor szerint a Fidesz nem értelmezi tévesen a joghelyzet, hiszen csak arra karják felhívni a magyarországi és a szlovákiai közvéleményt, hogy sok elkobzottnak hitt föld esetében nem végezték el a jogi átvezetést, ezért jövő év szeptemberéig az egykori tulajdonosok vagy leszármazottaik visszakaphatják azokat. Faludi szerint a kampány célja, hogy felébredjenek a volt földtulajdonosok, mert "Benes holtában el fogja rekvirálni azt, amit életében a bürokratái nem tettek meg". A fideszes politikus szerint itt valójában a tulajdonos által nem ismert földekről van szó, amelyek az elmúlt évek törvénykezési ködösítése során a "nem nevesítettnek minősülő föld" elnevezést kapták.