Tabajdi aggódik az ausztriai szlovénokért

2006.06.09. 20:23
A Franciaországban elnyomott bretonok után most az ausztriai szlovénok sanyarú helyzetére hívja fel a figyelmet a magyar EU-képviselő. Sőt, Tabajdi szerint Szlovéniának minden morális alapja megvan a fellépésre. Haider helyettese megdöbbent a magyar politikus nyilatkozata miatt.
Az ausztriai szlovén közösség súlyos problémákkal küzd Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő szerint, aki az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közlemény szerint az EP úgynevezett nemzeti kisebbségügyi frakcióközi csoportjának elnökeként pénteken tényfeltáró látogatást vezetett Karintiába.

Szélsőséges nacionalisták, szlovénellenesek

A tartományban élő szlovének helyzetét vizsgáló misszióra azt követően került sor, hogy "az intergroup még 2005-ben megtárgyalta az ausztriai szlovének ügyét, majd ezt követően többszöri felszólításra, levélváltásra sem történt érdemi előrelépés az ügyben".

A delegáció egy magánfinanszírozású kétnyelvű óvodába látogatott, találkozott a szlovén kisebbségi szervezetek képviselőivel, valamint "a szélsőségesen nacionalista, szlovénellenes Jörg Haider tartományi kormányzó képviseletében Jörg Freunschlaggal, a karintiai tartományi parlament elnökével".

Asszimilációs nyomás

A misszió tapasztalatait összegezve Tabajdi kifejtette, hogy "az asszimilációs nyomás erősödésével a szlovén nemzetiségű lakosság száma egyre csökken. Az alkotmánybíróság korábbi döntését a kétnyelvű helységnévtáblák vonatkozásában a Jörg Haider vezette karintiai tartományi kormányzat a mai napig nem hajtotta végre. Problémák vannak a kisebbségi oktatással is, nincsenek szlovén óvodák, bezárták a falusi iskolákat is. A szlovén népesség nagy része elmaradott, gazdaságilag hátrányos helyzetű vidéki térségekben él, ez további hátrányt jelent számukra."

Arra hívta fel a figyelmet, hogy "Ausztriában oly kicsiny a szlovén kisebbségek aránya (40 ezres szlovén kisebbség a 8 milliós Ausztriában), hogy érthetetlen a félelem, amely megakadályozza, hogy élhessenek kisebbségi jogaikkal". A nemzetiségek létkérdéseként azt emelte ki, hogy otthon érzik-e magukat az illető országban.

Szlovéniának megvan az alapja a fellépésre

A Szlovéniában élő kisebbségek helyzete és jogai szerinte példaértékűek, így Szlovéniának minden morális alapja megvan a fellépésre: az EU régi tagállamainak is be kell tartani az európai normákat.

"A szlovének gondjai is mutatják, hogy tovább kell dolgoznunk a kisebbségek európai szintű védelmének biztosításán, és helyzetük javításán az unión belül és kívül egyaránt" - összegzett Tabajdi Csaba.

Haider helyettesét megdöbbentette Tabajdi

Megdöbbent Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró helyettese Tabajdi Csaba EP-képviselőnek a karintiai szlovének helyzetével kapcsolatos állásfoglalása miatt. Martin Strutz - aki a tartományi kormányzat helyettes vezetője a Jörg Haider vezette Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt képviseletében - pénteken az APA osztrák hírügynökség által ismertetett állásfoglalásában "nem illetékes és nívótlan támadásnak" minősítette Tabajdi Csaba értékelését. A magyar politikus az EU ténymegállapító küldöttségének a vezetőjeként tájékozódott az ausztriai szlovének helyzetéről.

Strutz szerint Tabajdi kisebbség- és demokráciaellenes tartományként mutatta be Karintiát, és a szlovén kisebbség elnyomásáról beszélt. A tartomány vezetőjének helyettese valótlannak nevezte a szociáldemokrata EP-képviselő kijelentéseit, amelyek véleménye szerint teljességgel kontraproduktívak a jelenlegi helyzetben, amikor Ausztriában minden politikai erő a (kétnyelvű, német-szlovén) helységnévtáblák ügyének a megoldásán munkálkodik. Hozzáfűzte, hogy Tabajdi állásfoglalásában olyan kép rajzolódott ki Karintiáról, amelyre a tartomány nem szolgált rá.

Strutz felszólította Hannes Swobodát, a Tabajdi által vezetett küldöttség szociáldemokrata osztrák tagját, hogy igazítsa ki Brüsszelben a Karintiáról megrajzolt képet, és Ausztria képviselőjeként utasítsa vissza és helyesbítse a magyar képviselő "támadásait".  • Hírek
  • Személyi kölcsön