Valér
4 °C
8 °C

A Fekete-tengerbe zuhant egy örmény utasszállító

2006.05.03. 09:32
Száztizenhárom emberrel a fedélzetén a Fekete-tengerbe zuhant egy örmény utasszállító repülőgép szerdára virradóra Szocsi közelében. A katasztrófát, amelyet a rossz idő okozhatott, senki sem élte túl. A gépen főként örmények és oroszok utaztak, magyar áldozatról nincs hír.

A Fekete-tengerbe zuhant egy örmény utasszállító repülőgép a dél-oroszországi Szocsi közelében. Az örmény fővárosból, Jerevánból Szocsiba tartó gép roncsaira az üdülőváros partjaitól mintegy öt kilométerre, a tengerben bukkantak rá, háromszáz méteres mélységben - közölte - Viktor Belcov, a tárca szóvivője.

A leszállásra készülő gép hatvan fokos szögben zuhant a tengerbe. A fedélzeten nyolcfős személyzet és 105 utas, köztük hat gyermek tartózkodott. A katasztrófát senki sem élte túl.

Nem tudnak magyar áldozatról

Az örmény és orosz hatóságok egybehangzó közlései szerint a gépen 77 örmény, 26 orosz, egy ukrán és egy grúz állampolgár tartózkodott. Mind Böröcz László moszkvai magyar vezető konzul, mind Artasesz Glurciján jereváni tiszteletbeli magyar konzul azt mondta, hogy az illetékes hatóságok nem tudnak magyar áldozatról.


Klikk a képre!

A gép a rossz idő miatt nem tudott leszállni - közölte szerdán az Armavia légitársaság szóvivője. A szóvivő szerint az Airbus 320 pilótái először vissza akartak térni Jerevánba a sűrű eső miatt rendkívül rosszá vált látási viszonyok miatt.

Szocsiból azonban arról tájékoztatták őket a diszpécserek, hogy az idő valamelyest javult, s le lehet szállni Adler repülőterén. Az első leszállási kísérlet nem sikerült a zuhogó esőben, míg a második kísérlet közben a gép éles szögben a tengerbe zuhant.

A rossz idő okozhatta a balesetet

A mentőalakulatok eddig 39 holttestet emeltek ki a tengerből. A partoktól mintegy hat kilométerre egy nagy olajfolt terült szét a vízen, benne a gép törzsének számos darabja, csomagok és mentőmellények lebegnek, amelyeket az utasoknak a jelek szerint már nem volt idejük magukra ölteni. A mentőalakulatok kilenc hajóval és 46 főnyi személyzettel erős hullámverésben és esőben kutatnak a roncsok után, amelyek 2 kilométer mélyen vannak a tengerben.

Az orosz főügyész-helyettes közlése szerint az orosz hatóságok nem találtak semmi olyan nyomot, amely terrorcselekményre utalt volna. Az Armaviánál feltételezték, hogy forgószélbe került, de ezt orosz meteorológusok kétségbe vonták.

Oroszországban és Örményországban péntek nemzeti gyásznapot hirdettek a katasztrófa áldozatainak emlékére.