Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ellenzi a Szíria elleni szankciókat Hariri

2005.10.27. 11:45
Szíriát nem büntetné, de apja gyilkosait nemzetközi bíróság elé állítaná Szád Hariri. A februárban meggyilkolt libanoni kormányfő fia szerint Libanon és az országot harminc évig megszállva tartó Szíria "barátok".

Ellenzi a Szíria elleni szankciókat a meggyilkolt libanoni kormányfő Rafik Hariri fia. "Mi Szíria népének barátai vagyunk. Libanon és Szíria történelmi barátságot ápol, és ezt meg is kéne tartani" - jelentette ki a gyilkosságot követő választásokon győztes Hariri párizsi tárgyalásai után.

Apja gyilkosait ugyanakkor nemzetközi bíróság elé állítaná. Hariri a nyomozás eddigi eredményeivel is elégedett, mint mondta, az eredmények "a helyes irányba mutatnak", írja a BBC.

Tudniuk kellett

A Szíria elleni szankciók kérdése azután merült fel, hogy a Hariri-gyilkosság ügyében nyomozó nemzetközi csoport vezetője, a német Detlev Mehlis előzetes jelentésében úgy fogalmazott, hogy a szír legfelsőbb vezetés beleegyezése és tudta nélkül aligha követhették volna el a februári merényletet.

Mehlis jelentésében nehezményezte, hogy Szíria nem mindenben működik együtt a nyomozókkal. A szír vezetés érintettsége miatt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és meglepő módon Franciaország is szankciókkal fenyegette volna az országot. A három ország határozattervezetet terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, melyben a szír érintettek letartóztatására szólítják Damaszkuszt, egyben "további következményekkel" fenyegetőznek az együttműködés elmaradásának esetére.

Orosz vétó

A határozattervezet szerint a gyilkosság gyanúsítottjait utazási tilalommal sújtanák és bankbetétjeiket is befagyasztanák.

Oroszország máris jelezte, hogy akár vétóját használva is megakadályozza a Szíria elleni szankciók elfogadását. Az Arab Liga tisztviselői "logikátlan és illegitim" lépésnek nevezték, hogy a három ország egy még be nem fejezett nyomozás alapján akarja szankciókkal fenyegetni Szíriát.