Visszautasítja Powellt Szíria és Irán

2003.03.31. 19:15
Az amerikai külügyminiszter a fegyverszállítások leállítását kövelte. Damaszkusz válaszul közölte: Irak oldalára áll. Iránt terrorizmussal vádolta Powell, Teherán szerint viszont Amerika tör egyeduralomra a térségben.
Szíria az iraki népet támogatja az amerikai-brit invázió ellenében - szögezte le hétfőn a damaszkuszi külügyminisztérium szóvivője, válaszként az amerikai külügyminiszter pár órával korábban elhangzott felhívására.

Előzőleg ugyanis Colin Powell amerikai külügyminiszter felszólította Szíriát: szüntesse be a "terrorcsoportoknak" és az iraki rezsimnek nyújtott támogatását. "Szíria most döntő választás előtt áll. Folytathatja terrorcsoportok és Szaddám Huszein halódó rendszerének támogatását, vagy rátérhet egy eltérő és reményteljesebb irányvonalra. Bármelyik mellett is dönt, Szíriát terheli a felelősség választásáért és a következményekért" - hangoztatta vasárnap este Powell.

Szíria úgy döntött, hogy a testvéri iraki nép oldalára áll, amely törvénytelen és igazolhatatlan invázióval néz szembe, és amelyet emberiség elleni bűncselekményekkel sújtanak... Powell úr tudja, akárcsak az egész világ, hogy Szíria az ENSZ és a Biztonsági Tanács által képviselt törvényességet választotta. A nemzetközi konszenzus oldalán állunk, amely nemet mondott az Irak elleni agresszióra - fogalmazott közleményében a szóvivő.

Teherán: Amerika hegemóniára törekszik

Colin Powell vasárnap szólította felszólította Iránt, hogy foglaljon állást a terrorizmus ellen, és hagyjon fel tömegpusztító fegyverek megszerzését célzó törekvéseivel. Teherán hétfőn visszautasította Colin Powell amerikai külügyminiszter neki címzett figyelmeztetéseit, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy közel-keleti hegemóniára törekszik.

Az IRIB iráni állami televízió egyik hétfői műsora idézte Ali Akbar Mohtasami iráni parlamenti képviselőt, aki szerint "az Egyesült Államok új rendet akar teremteni a Közel-Keleten az izraeli rezsim védelmében". Ezt célozza Irak elleni háborúja, és ezt a célt szolgálják Teheránnak címzett figyelmeztetései is.

Irán már többször visszautasította korábban azt az amerikai vádat, hogy nukleáris fegyverprogramon munkálkodik. Teherán állítása szerint az iráni atomprogram kizárólag békés célú - írta jelentésében a német dpa hírügynökség.  • Hírek
  • Személyi kölcsön