Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Múzeum lesz Sztálin bunkeréből

2008.10.18. 10:13
Befektetőket keres Szamara polgármestere Sztálin bunkerének helyreállítására, miután az orosz állam tulajdonában lévő ingatlant a város kapja meg kezelésre. A polgármester viaszból készült szobrot is akar a szovjet diktátorról.

Befektetőket keres Joszif Sztálin egykori bunkerének helyreállítására - amely a legnagyobb a világon - a szamarai polgármester. Keresnek továbbá egy szobrászt is, aki viaszba öntené a Volga-parti városban a szovjet diktátor mását is.

A bunkert, amely az orosz állam tulajdonában van, visszaadják Szamara városának, mondta el pénteken Viktor Tarhov polgármester, miután megállapodott erről a rendkívüli helyzetek minisztériumával. "Van egy ötletünk. Eljönnek a bunkerba, kinyitják az ajtót, és ott találják Joszif Visszarionovics Dzsugasvilit" - vázolta a polgármester újrahasznosítási elgondolásait.

A szovjet kormányzat számára Szamarában épített bunker 37 méter mély. Berlinben Adolf Hitlernek 16 méter mély bunkere volt. Sztálin óvóhelyén többek között egy 115 fő befogadására alkalmas tanácsterem, a diktátor dolgozószobája és hálószobája, valamint a szovjet hadsereg legmagasabb rangú tábornokai számára fenntartott helyiségek találhatók.