Valér
2 °C
8 °C

Közlekedési káosz fenyegeti Angliát

2004.05.21. 11:47
Anglia egyik legjelentősebb szakszervezete sztrájkolni készül, megbénítva így a Network Rail hálózatát. A kormány tárgyalásokat sürget, a vállalat az utasok esetleges kellemetlenségeit hangsúlyozza.
Tíz év óta nem látott méretű vasutas sztrájkkal fenyegette meg Anglia legerősebb közlekedési szakszervezete, az RMT a Network Railt. Az RMT tervei szerint a sztrájk hat óráig, vagy akár három napig is tarthat majd, ezzel megbénítva Anglia teljes vasúthálózatát. A kritikusok szerint az akcióval csak azt lehet majd elérni, hogy az utasok kényelmetlen helyzetbe kerüljenek, és megrendüljön a brit tömegközlekedési rendszerbe vetett bizalmuk; a szakszervezet viszont a sztrájkkal akarja tárgyalásra bírni a közlekedési vállaltot, írja a The Guardian.

Tárgyalnának

Alistair Darling, a közlekedésügyi miniszter tárgyalásokat szorgalmaz, abban a reményben, hogy sikerül a szakszervezetnek és a Network Railnek megegyeznie a fizetésről, a nyugdíjról és az utazási kedvezményekről. A közlekedési vállalat 3 százalékos béremelést helyezett kilátásba, továbbá nem támogatja a fizetéshez kötött nyugdíjtábla bevezetését új munkásai számára, ahogy azt az RMT szeretné elérni, de kiterjesztené dolgozói utazási kedvezményeit.

Az RMT szakszervezet vasúti dolgozói a helyi és a távolsági járatok közlekedésének megbénítását tervezi a 11 ezer mérföld hosszű vasúti hálózaton. A baloldali vezetésű szakszervezet vezetősége a jövő héten fog dönteni a sztrájk időpontjáról; de tárgyalnak még a londoni földalatti hálózat megbénításáról is.

A Network Rail szerint az RMT sztrájkjának nincsen létjogosultsága, hiszen tagságának csak 38 százaléka szavazta meg az akciót. Bob Crow, a szakszervezet főtitkára szerint ennek egyrészt a Network Rail dezinformációs kampányának munkásokra gyakorolt hatása volt az oka, másrészt a döntésük így is világosan elutasítja a közlekedési vállalat terveit.