Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elnöki palotát építenek az egyetlen tádzsik zsinagóga helyére

2006.02.24. 17:30
A tádzsik fővárosban új elnöki palotát építenek, ezért kezdték bontani az ország egyetlen zsinagógáját. Míg 1989-ben csak Dusanbéban 12 ezer zsidó vallású ember élt, mára számuk 280-ra csökkent.

A tádzsik hatóságok hozzákezdtek az ország egyetlen zsinagógájának lebontásához, hogy helyet csináljanak a tervezett új elnöki palota megépítéséhez, közölte pénteken egy tisztségviselő.

A közép-ázsiai volt szovjet köztársaság fővárosában, Dusanbéban álló százéves zsinagógát júniusra teljesen elbontják. "Az új elnöki palota építésére vonatkozó tervek részeként" - mondta el a városvezetés szóvivője, Savkat Szaidov.

A zsinagóga rituális fürdőjét, tantermét és kóser mészárszékét már a múlt hónapban felszámolták. A fejleményről akkor a norvégiai központú, Forum 18 elnevezésű vallásjogi csoport számolt be. A zsinagóga lebontásáról két éve született kormánydöntés, s bár a főváros vezetése több lehetséges külvárosi helyszínt is felajánlott egy új imaház építésére, a zsidó közösség ragaszkodott a központban található zsinagógához.

Nem telik új imaházra

Többségében elszegényedett idős emberekről van szó, akiknek nem telik új imaház felépítésére, ráadásul egy külvárosi imahely túl messze esne a közösség hagyományos városrészétől, és megnehezítené vallásuk gyakorlását az ortodox zsidók számára, akik szombati napokon tartózkodnak a közlekedési eszközök használatától.

Abe Dávid Gurevics, Közép-Ázsia főrabbija, aki a zsinagóga sorsáról folyó tárgyalásokat a közösség részéről vezette, aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az épület lerombolása antiszemita érzelmeknek adhat tápot az muzulmán többségű országban. A közép-ázsiai országból több ezer zsidó vándorolt ki a szovjet uralom alatt, majd annak összeomlását követően és a polgárháborús években is. Míg 1989-ben csak Dusanbéban 12 ezer zsidó élt, mára számuk a fővárosban 280-ra, országosan pedig 480-ra csökkent.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft