Géza
-12 °C
-4 °C

Rakéták százai fenyegetik Tajvant

2005.03.02. 08:31
Hétszázhat kínai harcászati rakéta van jelenleg Tajvanra irányozva, csaknem másfélszer annyi, mint két évvel ezelőtt - közölte a tajvani elnök. Szerinte nem szabad feloldani az EU fegyvereladási embargóját.
Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) felszólította az Európai Uniót (EU): ne oldja fel a Kína ellen 15 éve érvényben levő fegyvereladási embargóját. "Kína gyors ütemben növeli Tajvanra irányzott harcászati rakétáinak számát, fokozva a sziget fenyegetettségét. 2003-ban 496 harcászati rakétája volt telepítve a Tajvannal szemközti délkeleti partvidékén, most 706" - mondta kedden este európai uniós parlamenti képviselőkkel tartott videokonferenciáján.

"Az embargó feloldása helytelen üzenetet közvetítene Pekingnek" - hangsúlyozta azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint az EU hat hónapon belül meg akarja szüntetni az 1989-es Tienanmen téri vérontás miatt alkalmazott fegyvereladási embargóját.

Tajvan 1949-ben, a kínai polgárháború végén szakadt el Kínától, és azóta gyakorlatilag önálló. Nemzetközi jogi értelemben azonban továbbra is Kína része, s Peking erő alkalmazásával fenyegeti arra az esetre, ha kikiáltaná függetlenségét.

Washington Tajvan gyakorlati elszakadása óta a sziget védelmezőjeként lép fel, és most rosszallja az embargó feloldására vonatkozó európai elképzeléseket. Attól tart, hogy Kína a Tajvant védelmező amerikai erők ellen is felhasználhatja azokat a fegyvereket, amelyeket a nyugat-európai országoktól vásárolhat az embargó esetleges megszüntetése után.