16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Mérsékelt függetlenség-párti nyilatkozatok Tajvanon

2000.03.20. 15:41
Tajvanon az ellenzéki és hagyományosan függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt jelöltjének győzelme után a Kína-Tajvan viszony komolyabb romlására lehetett számítani, azóta azonban mindkét fél visszafogottabban nyilatkozik. "Az egy-Kína politikáról is beszélhetünk, és én tárgyalni is akarok erről" - nyilatkozta Csen.

Csen Sui-pien
Az egy-Kína politikáról is beszélhetünk, és én tárgyalni is akarok erről
Csen Sui-pien - miután szombaton a Demokratikus Haladó Párt színeiben megnyerte az elnökválasztást - máris "béketárgyalásokat" kezdeményezett Kínával. "Nincs olyan téma, amiről ne tárgyalhatnánk. Bármiről értekezhetünk, de csak mint egyenlő felek. Az egy-Kína politikáról is beszélhetünk, és én tárgyalni is akarok erről" - nyilatkozta Csen. Az ajánlatra Pekingből még nem érkezett válasz.

A tajpeji tőzsde komoly árfolyamzuhanással reagált a választási eredményre. Az árak 2.5 százalékkal estek, ami már közel van ahhoz a szinthez, ahol a pánikszerű eladási hullám megelőzése érdekében leállítják a kereskedést. A kormány úgy döntött, hogy 3.5 százaléknál nagyobb áresést semmiképpen sem engednek.

Az áresés arra utal, hogy a befektetők arra számítanak, hogy Csen hatalomra kerülésével romlani fog a Kína-Tajvan viszony. Ezzel szemben viszont Ázsia többi tőzsdéje a vártnál sokkal nyugodtabban reagált, az árak csak kis mértékben csökkentek.

A választások előtt Csent egyértelműen a független Tajvan híve volt, de a kampányban sokat finomított álláspontján. Annak ellenére, hogy pártja hagyományosan függetlenség-párti, Csen kijelentette, hogy ő nem fogja a függetlenséget kikiáltani, bár az ország hivatalos nevének (Kínai Köztársaság) megváltoztatására sem hajlandó.

Peking sem tűnt sokkal rugalmasabbnak az elmúlt hetekben. Rendszeresen katonai beavatkozással fenyegette Tajpejt, februári nyilatkozatában részletesen kifejtve, hogy milyen helyzetekben szándékozik fegyveres erőit bevetni. Az eredmény megszületése óta azonban nem hallani ilyen agresszív nyilatkozatokat. Peking kivár, és mint kiderült, a májusi beiktatásig figyeli Csen nyilatkozatait, lépéseit.

Az ötven éven át uralkodó, és most vesztes Kuomintang házatáján viszont kevésbé nyugodt a hangulat. A párt tagjai megrohamozták a székházat, és a pártelnök, Li Teng-hui lemondását követelték. A tüntetők szerint Li, az eddigi államelnök a felelős a választási vereségért. A demonstrálók kövekkel és tojásokkal dobálták az épületet, a rendőrség pedig vízágyúval próbálta feloszlatni a tömeget. A pártelnök vasárnap bejelentette, hogy hajlandó szeptemberben, egy évvel hivatali ideje lejárta előtt lemondani.

A győztes

Csen Sui-pien "a nép embere". Szegény vidéki családból származik, gyakorlatias, közérthető a stílusa, és a választások előtt keresztül-kasul beutazta a Tajvant. Kampányának központi témája volt az elharapódzó korrupció és a Kuomintang gyanús pénzügyei.

Régóta közismert volt a sziget függetlenségének híveként, számtalanszor követelte, hogy tartsanak népszavazást ez ügyben, talán tőle lehetett a legtöbbször hallani, hogy "sokáig éljen a tajvani függetlenség!" Kampánya során azonban már a békés rendezés fontosságát hangsúlyozta, szombaton, a győzelme utáni első beszédében is a megbékélésről beszélt.

Korábban ügyvédként dolgozott, ő védte az ellenzéki Formosa című lap szerkesztőit, akiket 1979-ben ellenzéki, demokráciát követelő tüntetés szervezéséért börtönöztek be. Hat évvel később felesége autóbalesetet szenvedett és tolószékbe kényszerült, de Csen szerint a tragédiát a Kuomintang ügynökei okozták.

1989-ben a Haladó Párt színeiben parlamenti képviselő lett. 1994-ben Tajpej polgármesterévé választották. Négy év alatt megtisztította a piroslámpás negyedet, javított a közlekedésen, csökkentette a bürokráciát. 1998-ban nem választották újra, akkor a Kuomintang jelöltje győzött.

Május 20-i beiktatása után ő lesz Tajvan legfiatalabb elnöke.  • Hírek
  • Hírek