Bernadett
0 °C
4 °C

A tálibok betiltották a nyakkendőt, a sakkot és a körömlakkot

2001.07.19. 13:42
Afganisztán tálib vezetői szerdán betiltották a nyakkendőt, az ajakrúzst, a sakkot és a körömlakkot, mondván, ezek a termékek az iszlám törvény ellen valók. Az országban régóta tilos a tévénézés és a zenehallgatás is. Korábban Afganisztán nemzetközi tiltakozást váltott ki a régi Buddha-szobrok lerombolásával és a nem muzulmánok megkülönböztetési tervével.
Afganisztán tálib vezetői szerdai rádiónyilatkozatukban ismertették azt a harminc terméket, amelyre importtilalmat vezetnek be. A termékek között szerepel a kártya, nyakkendő, ajakrúzs, körömlakk és a sakktábla is. De az iszlám törvény, a sária ellen valók a tűzijátékok, szobrocskák, divatkatalógusok, embereket ábrázoló üdvözlőlapok, hangszerek és a zenei kazetták is. A tiltás alá estek még a számítógépes lemezek, filmek, műholdvevő tv-antennák, disznózsírból készült vagy azt tartalmazó termékek, illetve az emberi hajból készülő produktumok is.

Erkölcspropaganda és Kicsapongásmegelőzés Minisztériuma

A tiltás magától a legfőbb tálib vezetőtől, Mohammad Omár mollától jött. Az importtilalmon kívül az országban fellelhető tiltott termékeket a rendfenntartó erőknek be kell gyűjteni, és az Erkölcspropaganda és Kicsapongásmegelőzés Minisztériumának kell átadni, ami a tálib vallási rendőrségként működik.

Elsőként a tévézést tiltották be

Az 1996 óta uralkodó tálibok az ország 95 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, első intézkedéseikkel betiltották a tévézést, a zenélést és az emberek vagy állatok fényképezését. A múlt hónapban a vezetés betiltotta az állati képek vagy a Korán sorainak nyomtatását is.

A nyugati felfogás számára ésszerűtlennek tűnő országban a nők is tiltólistán vannak: kitiltották őket a közoktatásból, a legtöbb munkát nem végezhetik el, és az utcára csak a mindent betakaró "burga" lepellel mehetnek ki. A férfiaknak is van egy pár állami kötelezettségük: hosszú szakállat kell növeszteniük, és nem öltözhetnek nyugati ruhákba.

Nemzetközi tiltakozáshullám szoborrombolás miatt

A tálib vezetés nemzetközi tiltakozáshullámot váltott ki, mikor elrendelte az országban fellelhető ősrégi Buddha-szobrok lerombolását, illetve a nem muzulmán kisebbség karszalaggal való megkülönböztetését. A szoborrombolást a táliboknak sikerült a tiltakozás ellenére véghezvinni, a nem muzulmán kisebbség megkülönböztetésére azonban még nem született gyakorlati rendelkezés.