Gusztáv
3 °C
6 °C

Izrael is készül a háborúra

2002.10.01. 14:42
Az izraeli védelmi miniszter előrehozott washingtoni látogatásából egy izraeli lap arra következtett, néhány héten belül megindulhat a támadás Irak ellen. Az amerikai hadsereg a közeljövőben Patriot rakétákat telepít Izrael területére.
Kedden népes küldöttség élén Washingtonba utazik Amosz Jaron tábornok, az izraeli védelmi minisztérium főigazgatója, hogy a Pentagonban tárgyaljon az Irak elleni amerikai támadással kapcsolatos előkészületekről. A hírt kiszivárogtató Jediót Ahronót című lap tudni véli, hogy a látogatást eredetileg október közepére tervezték, és feltehetően az Irakkal kapcsolatos amerikai előkészületek felgyorsítása miatt hozták korábbra.

A lap izraeli szakértőket idézve azt írja, a támadás néhány héten belül beindulhat. Az újság hangsúlyozza: mindez szerepet játszott abban, hogy az izraeli hadsereg a hét végén váratlanul feloldotta az ostromzárat Jasszer Arafat palesztin elnök rámalláhi főhadiszállása körül. Az AFP tudósítója megpróbálta Jaron látogatása ügyében szóra bírni az izraeli védelmi minisztérium szóvivőjét, de nem kapott választ.

Nem maradna el a válasz

Az azonban biztos, hogy az amerikai hadsereg a közeljövőben Patriot rakétákat telepít a zsidó állam területére, és a rendszer amerikai kezelői novemberben az izraeli hadsereggel közös hadgyakorlaton vesznek részt. Izraeli források szerint a gyakorlat része annak a megelőzési tervnek, amit Izrael az 1991-es öbölháborúból okulva dolgozott ki. Akkor Irak az amerikai invázióra adott válaszként összesen 39 Scud rakétát lőtt ki Izraelre. A közvélekedés szerint - az öbölháborúval szemben - a zsidó állam most nem tanúsítana önmérsékletet, és viszonozna egy hasonló iraki csapást. A felmérések szerint a polgárok egy része még atomfegyverek bevetésével is egyetértene.

Oda kilenc, vissza hét

Közben az amerikai kongresszus az Irak elleni háború költségeiről vitázik. Jelenlegi számítások szerint az esetleges katonai akció havi 9 milliárd dollárjába kerülne az Egyesült Államoknak. Az összeg azonban attól is függ, hogyan támadják meg Irakot. Csak a katonák odaszállítás 9 milliárd dollárba, visszaszállítása - a kongresszus pénzügyi bizottságának jelentése szerint - 7 milliárd dollárba kerülne.

Irán: aktív semlegesség
Irán nem szállna szembe katonailag egy esetleges Irak elleni támadással, de nem is akar hasznot húzni szomszédja kárából, jelentette ki az iráni védelmi miniszter. "A háború ellen vagyunk, de nem fogunk erővel szembeszegülni" - mondta kedden Ali Samhani ellentengernagy kuvaiti kollégájával, Dszábir Mubarak asz-Szabah sejkkel tartott közös teheráni sajtóértekezletén. Az iráni védelmi miniszter az "aktív semlegesség" gondolatát fejtette ki, amelyet előző nap fogalmazott meg a külügyminisztérium az iraki válsággal kapcsolatos teheráni politika meghatározására. Másrészt Irán nem fog részt venni semmilyen Irak elleni katonai akcióban, még ENSZ biztonsági tanácsi határozat esetén sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!