Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Öngyilkos merénylők robbantottak Taskentben

2004.07.30. 17:28
A terroristák az amerikai és az izraeli követség előtt robbantottak Taskentben és támadás érte az ügyészség épületét is. Öten meghaltak, kilencen megsebesültek. Egy iszlámista szervezet vállalta a merényletekért a felelősséget.
Öngyilkos merényletet hajtottak végre pénteken Izrael és az Egyesült Államok taskenti nagykövetsége ellen, és robbanás volt az üzbég főügyészség épületénél is. A támadásokban legalább három ember vesztette életét, az izraeli nagykövetségnél két rendőr, az amerikai nagykövetségnél az öngyilkos merénylő életét oltotta ki a robbanás, valamint megsérült egy biztonsági őr. A feltételezett második öngyilkos merénylő sorsa nem ismert. Az ügyészségnél öt ember sérült meg.

Az áldozatok között nincsenek sem izraeli, sem amerikai nagykövetségi alkalmazottak. "Izraeli misszió munkatársai biztonságban vannak" - jelentette az izraeli rádió az izraeli nagykövetre hivatkozva. A nagykövetségek körzetét felfegyverzett üzbég katonák zárták le. Egy harmadik robbanás is történt az üzbég fővárosban, a főügyészség épületénél öt személy sebesült meg, egyes jelentések szerint halottja is volt ennek a robbantásnak.

A pénteki támadások hátterében az állhat, hogy az üzbég fővárosban ezen a héten kezdődött meg a pere annak tizenöt személynek, akik az év elején részt vettek a 47 ember halálát okozó merényletsorozatban.

Üzbég ádozatok

Öngyilkos merénylő repítette magát a levegőbe a taskenti izraeli nagykövetségnél is a biztonsági őrök előtt, erősítették meg Jeruzsálemben izraeli biztonsági források. A támadó a lehető legjobban megközelítette a diplomáciai képviselet bejáratát, majd a biztonsági erőket meglátva felrobbantotta magát, közölte egy névtelenséget kérő izraeli biztonsági illetékes. A merényletben életét vesztette két biztonsági ember, az izraeli nagykövet személyi testőre és a nagykövetség egyik biztonsági őre, mindketten üzbég állampolgárok.

Az izraeli nagykövetség közleményben erősítette meg, hogy a támadásban nem esett baja az üzbegisztáni diplomáciai képviselet egyetlen tagjának sem, sem pedig más izraeli állampolgárnak. Az izraeli külügyminisztérium biztonsági részlegének főnökét küldi Taskentbe, hogy kivizsgálja a történteket és felmérje, milyen intézkedésekkel lehetne javítani a nagykövetség biztonságán.

Avi Pazner, az izraeli kormány szóvivője nemzetközi összefogást sürgetett a diplomáciai képviseletek ellen szerte a világban végrehajtott terrortámadások megfékezésére. A korábbi hírekből csak azt lehetett bizonyosan tudni, hogy a taskenti amerikai nagykövetség előtti merényletet hajtotta végre az elkövető önmaga felrobbantásával.

Egy iszlámista internetoldalon megjelent pénteken egy közlemény, amelyet állítólag Üzbegisztán Iszlám Mozgalma tett közzé. Ebben a szervezet bejelenti, hogy ő szervezte meg a három öngyilkos merényletet. Más forrásból eddig nem erősítették meg a közlemény hitelességét. Taskentben szolgáló nyugati diplomaták szerint nem valószínű, hogy valamilyen regionális muzulmán csoport lenne a szervező, sokkal valószínűbb, hogy nemzetközi terrorhálózat állhat a terrorakciók sorozata mögött. Erre vall egyebek között a célpontok, az amerikai és az izraeli nagykövetség kiválasztása is.

Öt áldozat?

Taskenti kórházi források egyébként a hivatalos bejelentéstől eltérően 5-nél több hálalos áldozatról tudnak. A központi kórházban azt mondták az AFP-nek, hogy két holttestet szállítottak be hozzájuk az izraeli nagykövetségtől, hármat az amerikaitól és "továbbiakat az egyiptomitól", amely az amerikai külképviselettel szemben fekszik.

Iszlam Karimov üzbég elnök megszakította krími nyaralását, és vezetésével különleges kormánybizottság alakult a terrortámadás körülményeinek kivizsgálására. Hivatalosan bejelentették, hogy a történtek nyomán megerősítik a taskenti külképviseletek és más fontos objektumok védelmét.