Ágnes
-5 °C
2 °C

Kihallgatná Tony Blairt a Scotland Yard

2006.07.14. 13:31
Vesztegetés helyett összeesküvés ügyében indított nyomozást a brit rendőrség a Munkáspárt hitelezőinek adományozott főúri rangok ügyében. A vesztegetést nehéz lenne bizonyítani, összeesküvés esetén meg nem is kell. Így viszont Tony Blair is bajba kerülhet, hiszen legalább pártja pénzügyeivel tisztában kellett, hogy legyen.

Egyre valószínűbb, hogy bűnügyi nyomozást indít a "párttámogatásért rangot" néven futó botrányban a brit rendőrség. A tavasszal kirobbant ügy lényege, hogy a súlyos anyagi helyzetben lévő Munkáspártot milliókkal támogató üzletemberek főúri rangot, egyben felsőházi tagságot kaptak a kormánytól.

Vesztegetés

Azaz, ha minden igaz, pénzen vehettek maguknak politikai előjogokat. Ráadásul a nemesi ranggal kitüntetett támogatóktól kapott 14 millió fontot a Munkáspárt el is titkolta, pedig javarészt ebből a pénzből finanszírozták a párt történelmi, zsinórban harmadik győzelmével végződött 2005-ös választási kampányát.

A botrány miatt lázadás tört ki a Munkáspárt Országos Végrehajtó Bizottságában, az egyetlen testületben, amit Blair nem tudott teljesen ellenőrzése alá vonni a pártban, és amiben a mai napig többségben vannak a Blair alatt háttérbe szorult hagyományos baloldal képviselői. A bizottság formálisan is visszavonta Blairtől a pártadományok ellenőrzési jogát. Hatalma korlátozása az eddigi legnyiltabb lázadás Blair ellen a régi gárda részéről.

Blairnek tudnia kellett

Mint látható, Blair személyesen ellenőrizte és irányította a párt pénzügyeit, azaz legalábbis a pénzek beérkezésével tisztában kellett lennie, még ha a főúri kinevezések adományozása talán nem is az ő ötlete volt. A Guardian értesülései szerint a Scotland Yard mindenesetre kihallgatná a kormányfőt.

A lap értesülései szerint a rendőrség amúgy nem a megvesztegetés (a pénzért adományozott nemesi rangok), hanem összeesküvés (azaz a megvesztegetésre tett szervezett kísérlet) gyanújával nyomoz. A lap szakértői szerint ugyanis az összeesküvés könnyebben bizonyítható, mivel nem feltétele a bűncselekmény megvalósulása - azaz nem kéne bizonyítaniuk, hogy a támogatók ténylegesen adományaikért cserébe kaptak nemességet és felsőházi tagságot.

Elkaphatják

A Guardian értesülései szerint a rendőrség már ki is hallgatta Blair egyik miniszterét, Lord Sainsburyt. A tudományos minisztérium vezetője a tavalyi választási kampányban kétmillió fontot (közel 800 millió forintot) hitelezett pártjának. Sainsbury tanácsadói nem kívántak válaszolni a Guardian kérdéseire, csak annyit közöltek, hogy "a lord nem tett semmi rosszat".

Őrizetbe vették Lord Levyt, Blair fő pénzgyűjtő emberét is. Lord Levy ügyvédje szerint a letartóztatás "cirkuszi mutatvány", melynek célja a "figyelem elterelése" volt. Levy a Guardian értesülései szerint továbbra is bírja Blair támogatását, de a kormányfő ódzkodik attól, hogy nyíltan bírálja a rendőrség módszereit.

Pedig hamarosan személyesen is megismerkedhet velük. Erre utal legalábbis, hogy a nyomozás vezetője, John Yates arra kérte az ügy kivizsgálására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottságot, hogy még ne hallgassa meg Tony Blairt. Mint mondta, Blair parlamenti meghallgatása "előítéletessé tehetné nyomozását". Azaz, a Guardian szerint előbb a saját kérdéseit szeretné feltenni a kormányfőnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!