Paulina
16 °C
20 °C

Betiltották a tibeti menetet

2008.03.10. 18:40
Csaknem 100 főből, főleg szerzetesekből álló menet indult az indiai Daramsalából Tibet fővárosába, azonban az indiai rendőrség az indulás után betiltotta a felvonulást. Az indiai száműzetésben élő dalai láma hétfőn az emberi jogok folyamatosan erősödő elnyomásával vádolta Kínát.

Az indiai rendőrség hétfőn betiltotta a száműzetésben élő tibetiek szimbolikus tiltakozó menetét. A csaknem száz főből álló csoport a dalai láma hétfői beszéde után indult a tibeti fővárosba. A tiltás pár órával azután érkezett, hogy a résztvevők útra keltek. A túra a Tibet kínai elnyomása elleni tiltakozások része lett volna.

A tiltó határozatot azért adták ki, mert a felvonulás sérti az indiai kormány és a dalai láma közti megállapodást, miszerint nem szerveznek Kína-ellenes megmozdulásokat India területén. A felvonulókat utasították, hogy maradjanak abban a körzetben, ahonnan indultak volna. A helyi rendőrség vezetője azt mondta, minden szükséges lépést megtesznek, ha a tiltakozók menete mégis elhagyja a régiót. Az eredeti terv szerint a főleg szerzetesekből álló menet hat hónap múlva érné el a tibeti fővárost, Lhászát.

Az indiai száműzetésben élő dalai láma hétfőn az emberi jogok folyamatosan erősödő elnyomásával vádolta Kínát támogatói előtt, akik menekülésének 49. évfordulójára gyűltek össze Daramsalában. A most 72 éves dalai láma egy, a kínai uralom elleni sikertelen felkelés után hagyta el hazáját.

A vallási vezető beszédében az emberi jogok sorozatos, és elképzelhetetlen megsértésével, a vallásszabadság akadályozásával, és a vallás átpolitizálásával vádolta meg a tibeti népet nem tisztelő Pekinget. A tibetiek hat évtizede folyamatos félelemben élnek, közölte a 72 éves vallási vezető, aki a pekingi olimpiát nagyszerű lehetőségnek nevezte arra, hogy a nemzetközi közösség a tibeti elnyomás ellen tiltakozzon.