Judit
2 °C
7 °C

Kína megharagudott Amerikára

2007.10.16. 14:26
Egyre élesedik a diplomáciai vita Kína és az Egyesült Államok között, mielőtt George Bush amerikai elnök kedden fogadja a tibeti buddhisták spirituális vezetőjét, a dalai lámát. Az elnök részt vesz Washingtonban azon a ceremónián is, ahol a dalai láma megkapja a kongresszusi aranyérmet.

A tibeti buddhisták száműzött vezetője, a dalai láma fogadására készül George Bush amerikai elnök és a kongresszus. Kedden Bush és a dalai láma négyszemközti találkozón vesznek részt, szerdán pedig nyilvános ceremónián adják át a spirituális vezetőnek a kongresszusi aranyérmet.

Az Egyesült Államok lépése haragot váltott ki Pekingben, álláspontjuk szerint a tibetiek száműzött vezetője Kína szuverenitására tör azzal, hogy Tibet függetlenségéért harcol, írja az AP. Kína kedden kijelentette, Washington rontja Kína és az Egyesült Államok kapcsolatát.

A dalai láma különleges követe, Lodi Gyari közölte, Bush elnök kiállása a dalai láma mellett azt sugallja, hogy az embereknek fontos, mi történik Tibettel. „Nem felejtettek el minket” – fogalmazott Lodi Gyari a keddi találkozó előtt. „Nincs kétségem afelől, hogy ez óriási bátorítást és reményt jelent majd a tibetieknek, egyben azt az üzenetet hordozza Kína részére, hogy a dalai láma nem fog elmenni” – tette hozzá.

Aranyérem és kongresszus

A dalai láma arról beszélt, hogy Tibet igazi autonómiára és nem függetlenségre törekszik. Kína ezzel szemben ellenségnek tekinti a buddhista vezetőt, az Egyesült Államokat pedig szélsőségesek támogatásával vádolja. Egyébként a dalai láma amerikai látogatásával egy időben tartja kongresszusát a kínai kommunista párt.

A kínai diplomaták a kongresszusi aranyérem tavalyi szavazása óta kitartóan dolgoznak azon, hogy Bush megváltozassa álláspontját, és „javítsa ki hibáját” - mondta Van Baodong, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője. „Az amerikai fél hasonló lépései nem tesznek jót a kétoldalú kapcsolatoknak” – fogalmazott.

Előre szólt

„Reméljük, a kínai vezetés úgy ismeri meg a dalai lámát, ahogy az elnök is látja őt – spirituális vezetőként, és egy olyan emberként, aki békét akar” – fogalmazott Dana Perino fehér házi szóvivő. Bush már egy korábbi találkozón is jelezte Hu Csintao kínai elnöknek, hogy Washington a dalai láma meghívását tervezi.

Az amerikai kongresszus azoknak az intézményeknek vagy magánembereknek adományozza az aranyérmet, akik valami kiemelkedőt alkottak. Az utóbbi években többen az emberi jogok területén nyújtott teljesítményükért részesültek az elismerésben, így például Rosa Parks, Tony Blair, valamint a volt amerikai elnök, Ronald Reagan és felesége, Nancy.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?