Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Norvég békeaktivisták üzenete Bushnak a Washington Postban

2004.10.12. 19:39
Fizetett politikai hirdetést jelentetett meg kedden egy norvég polgári szerveződés egy vezető amerikai lapban, így tiltakozva az Egyesült Államok iraki háborúja és az abban való norvég részvétel ellen.
"Azt akarjuk, hogy az Egyesült Államok legyen elég erős és találékony ahhoz, hogy bocsánatot kérjen az iraki néptől az igazságtalan háborúért, szövetségeseitől pedig azért, hogy félrevezette őket" - áll a Washington Post hasábjain közölt állásfoglalásban, amely alatt a következő aláírás áll: "Norvégia aggódó polgárai és szervezetei".

A laza szerveződésű mozgalom több hónapig gyűjtötte az adományokat, míg összejött a hirdetés ára, 50 ezer amerikai dollár. A mozgalom tagjait egy internetes honlap köti össze, amely - Norvégia internetes országkódját felhasználva - nevében viseli üzenetét: tellhim.no - "mondjatok nemet neki". Az oldal szlogenje egyébként az, hogy "ha a kormány nem mondja meg Bush elnöknek a norvégok véleményéz az iraki háborúról, akkor megmondjuk mi".

A norvég közvélemény többségére hivatkozva emellett a csoport felrója az oslói kormánynak, hogy az Egyesült Államokkal tartott az iraki kérdésben. Egy 2003-as felmérésben a megkérdezett mintegy ezerötszáz norvég 90 százaléka ellenezte az iraki háborút, és az elutasítása azóta is magas a lakosság körében.