Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Látványos terrorakciótól tart a brit hírszerzés

2004.05.31. 10:08
A hírszerzési szolgálatok attól tartanak, hogy a hétvégi szaúd-arábiai véres túszejtő akció mögött álló terrorcsoport hamarosan súlyos emberveszteséggel járó, "látványos" akciót hajt végre - írta a hétfői The Times.
A vezető londoni napilap név nélkül idézett hírszerzési forrásai szerint félő, hogy az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsai a végső szakaszában járnak valamely kulcsfontosságú olajlétesítmény, vagy esetleg a Szaúd-Arábiát Bahreinnel összekötő híd ellen.

A cikk szerint a szaúdi kormányilletékesek sürgősen tárgyalni akarnak az országban dolgozó nyugati vállalatvezetőkkel, megnyugtatandó a külföldi munkaerőt és általában a máris megingott olajipart. A The Times szerint a hatóságok attól tartanak, hogy egy nagyszabású terrortámadás a külföldi munkavállalók tömeges távozásához vezetne. Csak Nagy-Britanniából 25 ezren dolgoznak kulcsfontosságú szaúdi ágazatokban.

Olajválságtól tartanak

A további támadások veszélyeire és lehetséges következményeire már a hétvégi brit sajtó is figyelmeztetett. A The Observer szerint évtizedek óta nem látott olajválság fenyegeti a világot a szaúd-arábiai olajkitermelő központok elleni, immár ismétlődő terrortámadások miatt.

A vezető baloldali vasárnapi brit lap a szaúdi Hobar olajvárosban elkövetett előző napi terrorakció kapcsán azt írta: ágazati elemzők szerint a támadás 42 dollár fölé hajthatja a máris hetek óta 40 dollár körül járó hordónkénti olajárat, és ha a terrorcselekmények megismétlődnek, az a világgazdaságra már pusztító hatással járó 50 dolláros olajárat eredményezhet, ami a hetvenes évek elejének olajválságát idézné fel.

A The Observer szerint a gazdasági elemzők "legrosszabb rémálmaikat látják valóra válni" azzal, hogy a világ legnagyobb olajellátójának számító Szaúd-Arábiában terrortámadások érik a kulcsfontosságú olajipari központokat. A rijádi brit nagykövet maga is azt mondta a hétvégi terrorakció után: nem kizárt, hogy a terroristák újabb támadások előkészítésének végső szakaszában járnak.

Szélsőségesekkel szimpatizáló szaudiak?

A hétfői The Times szerint a szaúdi kormány ígéretet tett a terroristák elleni kemény fellépésre, vannak olyan aggályok azonban, hogy a szaúdi biztonsági erők tagjai a szélsőségesekkel rokonszenveznek. A lap szerint a rijádi hatóságoknak "fel fogják tenni azt a kérdést", hogy miképp tudott négy terrorista két olajipari cég épületén is rajtaütni Hobarban, végigvonszolni egy brit áldozat holttestét a város utcáin, és végül behatolni az olajipari alkalmazottak lakóépületébe, anélkül, hogy bárki megállította volna őket.