Benedek
-5 °C
5 °C

Egyelőre nem lesz erdélyi magyar tévé

2005.02.21. 13:57
Nem lát esélyt a magyar állami támogatásból megvalósuló erdélyi magyar televízió indulására a közeljövőben Markó Béla, RMDSZ-elnök, aki szerint ezért inkább a Román Televízió kolozsvári stúdiójából kéne naponta több órás magyar adást sugározni. Az erdélyi magyar tévére eddig 300 millió forintot adott a magyar költségvetés azzal, hogy a pénz akkor jár, ha kilenc hónapon belül elindul az adás. A tévét majdan működtető alapítvány elnöke reméli, ha nem sikerül vállalásuk, akkor sem kell a pénzt visszafizetni. Nagy Zsolt abban bízik, ebben az esetben puhítanak majd a feltételeken.

Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök és Markó Béla RMDSZ-elnök 2003. decemberi budapesti találkozója után jelentette be az akkori kormányfő, hogy magyar állami segítséggel televíziót hoznak létre. Az RMDSZ és a magyar Miniszterelnöki Hivatal együttműködési megállapodását Markó Béla, a román kormány miniszterelnök-helyettese, RMDSZ-elnökként, míg Kiss Péter kancelláriaminiszterként jegyezte. A megállapodás rögzítette a tévéalapítási szándékot.

Meghívásos pályázat

A Miniszterelnöki Hivatal és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tavaly júliusban meghívásos pályázatot hirdetett a határon túli magyar tévék alapítására. A 330 milliós keretösszegből 300 milliót nyert el az erdélyi magyar tévé felállítására létrehozott Janovics Jenő Alapítvány, amelyet ugyanakkor nem romániai magyar civil szervezetek, hanem az RMDSZ prominensei hoztak létre, mint magánszemélyek.

Nagy Zsolt, az RMDSZ kampányfőnöke lett a kuratóriumi elnök és a választási kampány hevében azt ígérte, 2005. őszén már elindulhat a tévé adása. Nagy az Indexnek tavaly nyáron, a pályázat kiírásakor azt mondta, legalább egymilliárd forintra volna szükség az induláshoz, viszont reményét fejezte ki, hogy ez az összeg meg is lesz, hiszen Medgyessy Péter támogatásáról biztosította a tervet.

A pályázat eredményeképpen az alapítvány a 300 millió forintot megkapta, feltételül azt szabták, hogy kilenc hónappal a támogatási szerződés aláírását követően el kell indulnia az adásnak.

A feltételek puhításában bíznak

Szombaton viszont változott a kampányban még érzékelhető optimizmus. Markó Béla a Transindex tudósítása szerint ugyanis azt mondta, az RMDSZ nem bízik abban, hogy hamarosan beindulhat a magyar kormány által finanszírozott erdélyi magyar kereskedelmi televízió. A román miniszterelnök-helyettes szerint inkább a Román Televízió kolozsvári stúdiójából kellene minden nap több órás magyar adást sugározni, és be kellene induljon végre a marosvásárhelyi román közszolgálati stúdió.

Nagy Zsolt, a Janovics Jenő Alapítvány kuratóriumi elnöke az Indexnek hétfőn azt nyilatkozta, tervükről nem tettek le és szeretnék idén elindítani az adást. Nagy Markó szavait úgy értelmezte, hogy a kolozsvári stúdiót nem az erdélyi magyar tévé rovására kellene fejleszteni, hanem a két projekt kiegészítené egymást. A kuratóriumi elnök úgy vélte, a probléma az, hogy egyelőre az elnyert 300 millió mellet nincs további forrásuk, ugyanakkor igyekeznek további plénzeket felhajtani. Nagy arra a felvetésünkre, visszafizetik-e a támogatást, ha nem tudják teljesíteni vállalásukat az indulásra úgy válaszolt: "remélem nem kerül sor erre és elindul az adás, ha mégsem, akkor reméljük, hogy puhítanak a feltételeken, hogy ne kelljen visszafizetni a pénzt".

Az IHM nem tud csúszásról
Az informatikai tárca kérdéseinkre az alábbi nyilatkozatot juttata el: "A pályázat a tv-adás műszaki eszközeinek a megvásárlására szólt. A sugárzás elkezdésének határideje a támogatási szerződés hatályba lépésétől számított 9 hónap. Mindez az IHM weblapján közzétett publikus információ. A szerződést a támogatott 2004. december 1-én aláírta. Sem akkor sem azóta semmilyen értesítést nem kaptunk, hogy a teljesítés számára akadályokba ütközik.

Amennyiben ilyen megérkezik hozzánk, azt a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően el fogjuk bírálni. Az elbírálás eredményéről az IHM hivatalosan értesíteni fogja a kedvezményezettet.

A fentiek teljes egészében megegyeznek mindegyik pályázatunk eljárási rendjében. Amennyiben egy kedvezményezett aláírja a támogatási szerződést - ami mindkét fél számára tartalmaz kötelezettséget - és az ellenkezőjéről nem tájékoztat minket, addig nekünk semmilyen jogalapunk nincsen kétségbe vonni azon állítását - amit a szerződésben hitelesen elvállalt - hogy megvalósítja az általunk támogatott projektet."