Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Thaiföldön történelem a cunami

2005.01.29. 17:05
A thaiföldi Phuketen nemcsak pusztított a december végi szökőár, hanem sok helyen visszaállította a természet eredeti állapotát. Az árak a kevés turista miatt mélyponton vannak, mert hiába van főszezon, a turisták tized annyian vannak, mint egy éve ilyenkor.
Egy hónap telt el a tavaly karácsonyi délkelet-ázsiai szökőár óta, de Phuket szigetén már szinte történelem a katasztrófa, írta az Indexnek a cunamit túlélt, azóta Thaiföldön tartózkodó Sípos László. A pusztítás nyomai ugyan még láthatóak helyenként, de aki először látogat a szigetre nehezen veszi észre, hiszen a régióra általánosan jellemző, hogy nehéz különbséget tenni építés és bontás között.

Thaiföldön a kormány elsődleges célként kezeli az ország déli részének helyreállítását, hiszen a turisztikai iparág bevételének negyven százalékát ez a körzet adja. Phuket frekventált részein a turisztikai kapacitás a közeli jövőben eléri a szökőár előtti szintet és jelenleg a legnagyobb probléma csak az, hogy a szokásos főszezonhoz képest a turisták száma a tizedére csökkent.

#alt#
Phatongi szórakozóhely akkor - és most
Tekintse meg képeinket!

Az árak hihetetlenül alacsonyak és a turizmus mélyrepülése miatt a helyi lakosság körében komoly foglalkoztatási gondok várhatók.

A szökőár nemcsak pusztított, hanem sok helyen visszaállította a természet eredeti állapotát. Phuket tengerpartjai 30 éve a legtisztábbak és az élővilág a legnagyobb nyertese a környezeti ártalommal járó turizmus visszaesésének.