Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

The Times: London még három hetet kér az amerikaiaktól

2003.02.19. 06:50
A britek azt próbálják elérni az amerikai elnöknél, hogy az iraki háború szempontjából döntő ENSZ-ülés március közepén legyen - értesült a The Times. A brit vezetés a haladékot Franciaország meggyőzésére használná. Elemzők szerint legfeljebb kompomisszumra számíthatnak. Wesley Clark, a NATO volt európai főparancsnoka március 24-re tette a háború valószínű kezdetét.
A brit kormány még három hetet kér a diplomácia számára az Egyesült Államoktól az iraki katonai beavatkozásról szóló döntés meghozatala előtt - írta szerdán a londoni The Times. A vezető brit napilap értesülése szerint Tony Blair kormányfő és külügyminisztere, Jack Straw azt próbálja elérni a meglehetősen türelmetlen Bush amerikai elnöknél, hogy a döntő ENSZ-ülés csak március 14-én legyen. London érvelése szerint a haladékkal idő lenne nyerhető Franciaország és a katonai fellépés más ellenzői meggyőzésére arról, hogy Szaddám Huszein iraki elnök nem hajlandó együttműködni az ENSZ fegyverzetellenőreivel, és szükség van a fegyveres beavatkozásra felhatalmazást adó biztonsági tanácsi határozat jóváhagyására - áll a szerdai The Timesban.

A lap szerint az Egyesült Államok az utóbbi napokban magas diplomáciai szinteken jelezte, hogy nem szeretne már túl sok haladékot Hans Blix ENSZ-főellenőr február 28-án esedékes újabb biztonsági tanácsi jelentése után. Washington attól tart, hogy a diplomáciai alkudozás a végtelenségig elhúzódik, és attól is, hogy a késedelem aláássa a katonai tervezés hatékonyságát. A lapnak magas rangú diplomáciai források azt mondták: valószínűleg kompromisszum várható, és az újabb BT-ülést jó eséllyel a Blix-beszámoló után hozzávetőleg egy héttel, március 6-án vagy 7-én tartják.

A kérdésről folyamatosan tárgyal Colin Powell amerikai és Jack Straw brit külügyminiszter. Az idézett források szerint London és Washington egyezségre akar jutni, még mielőtt Blair és Bush legközelebb beszél egymással; ez a hét végén várható.

London ráér

A brit kormányfő előző napi, szokásos havi Downing Street-i sajtóértekezletén valóban utalásokat tett arra, hogy London nem törekszik sürgős döntésre az iraki beavatkozás ügyében. Tony Blair többször is kijelentette, hogy Nagy-Britannia mindenképpen törekszik az újabb BT-felhatalmazásra bármilyen katonai akció előtt, és "nem rohan bele a háborúba".

A miniszterelnöknek azért is égető szüksége van időre a minél nagyobb mértékű diplomáciai támogatás elnyeréséhez, mert a hazai közvéleményben rendkívül népszerűtlen az egyoldalúan indítandó háború gondolata. Múlt szombaton becslések szerint 2 millióan vettek részt minden idők legnagyobb nagy-britanniai béketüntetésén a londoni Hyde Parkban, és a legújabb felmérések szerint Tony Blair személyes népszerűsége is mélyponton van Irakkal kapcsolatos politikája miatt.

Clark: Háború március 24-én

Wesley Clark tábornok, a NATO európai erőinek egykori főparancsnoka ugyancsak a szerdai The Timesban írt cikkében azonban március 24-re tette a katonai akció legvalószínűbb kezdő időpontját. Clark a támadást bizonyosnak nevezte, de azt írta: a fő gond a szárazföldi erők felsorakoztatása, a brit és az amerikai haderőknek még legalább egy hónap kell a felvonulás befejezéséhez. A katonai akcióhoz szükséges légierő jórészt már megfelelő pozícióban van; a várható légicsapások a Perzsa-öböl több térségéből, valamint Törökországból és esetleg Üzbegisztánból indulnak. Úton vannak még azonban repülőgép-hordozó egységek, amelyek megfelelő elhelyezése még három hetet igénybe vehet - írta Clark.  • Vennék
  • Hírek