Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Chirac beszólt az Amerika-barát tagjelölteknek

2003.02.18. 13:54
"Remek alkalmat szalasztottak el a hallgatásra" - jelentette ki Jacques Chirac a kelet-közép-európai országok Amerika-párti kiállásával kapcsolatban. A francia államfő szerint az EU-hoz 2004-ben csatlakozó országok "éretlenül és felelőtlenül" jártak el. A brit liberálisok európai frakciójának vezetője szerint Chirac kirohanása szégyenletes.
Míg az Európai Unió vezetői látszólag közös álláspontra jutottak Irak kérdésében, Chirac francia elnök példátlanul éles kirohanásban ítélte el a csatlakozásra váró országokat Amerika-párti kiállásuk miatt hétfőn - írja az AP. "Felelőtlenül, éretlenül viselkedtek, elszalasztottak egy remek alkalmat a hallgatásra" - jelentette ki, utalva a vilniusi tizek nyilatkozatára és a nyolc európai kormányfő levelére.

Szégyen

"Szégyen, hogy Chirac alaptalan támadása megkeserítette a tanácskozást" - reagált Chirac kirohanására Graham Watson, a brit Liberális Demokrata Párt európai parlamenti képviselőinek vezetője. A nyolc kormányfő levele Blair brit és Aznar spanyol miniszterelnökök kezdeményezésére született meg.

Medgyessy Brüsszelben reagál

Adam Rotfeld lengyel külügyminiszter-helyettes szerint Chirac kijelentése "káros és szükségtelen". Az aláírókhoz később csatlakozó Szlovákia szintén indokolatlannak tartja a francia elnök vádjait. "Az Európai Unió hétfő estig nem alakított ki közös véleményt az iraki válságról, tehát nem volt semmilyen lehetőségünk csatlakozni ahhoz" - jelentette ki Boris Gandel külügyi szóvivő.

A magyar kormány az Index megkeresésére egyelőre nem kívánt reagálni Chirac kijelentésére. "Medgyessy Péter délután három órakor nemzetközi sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, amennyiben megkérdezik, ott majd reagál a vádakra" - mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

A nyolcak levelét a kezdeményező Aznar és Blair mellett Silvio Berlusconi olasz, Jose Manuel Durao Barroso portugál, Medgyessy Péter magyar, Leszek Miller lengyel és Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő, valamint Vaclav Havel cseh elnök írta alá. Az aláírókhoz később Szlovákia és Észtország is csatlakozott. A vilniusi tizek állásfoglalását Bulgária, Lettország, Észtország, Litvánia, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Albánia, Horvátország és Macedónia adta ki.  • Vennék
  • Hírek