Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Megszületett a közös állásfoglalás az EU-csúcson

2003.02.17. 22:57
Sikerült közös megállapodásra jutnia az iraki konfliktus ügyében az Európai Unió állam- és kormányfőinek. A szükségszerűen kompromisszumos, a békés megoldást és a háborús fenyegetést egyszerre tartalmazó dokumentum azonban feltehetően nem oldotta meg, csak elodázta az EU válságát. Blair szerint a viták még folytatódnak.
Huszein kapott még egy utolsó lehetőséget - jutottak közös álláspontra a békepárti és az Egyesült Államok iraki politikáját támogató EU-tagállamok - írja az AP. Bár előzetesen áthidalhatatlannak tűnt a két csoport közötti nézeteltérés, a békepártiak végül beleegyeztek a háborús fenyegetést is magában foglaló dokumentum kiadásába.

Békésen háborúpárti

"Még számos vitát le kell folytatni a kérdésről" - oszlatta szét azonnal a megállapodás okozta derűlátást Tony Blair. A háborút elutasító Gerhard Schröder német kancellár ugyanis a fenyegető kitételekért cserébe a brit miniszterelnök szövegjavaslatát - "fogy az idő" - húzatta ki az állásfoglalásból. "Az EU-nak továbbra is az a célkitűzése, hogy békés megoldás szülessen a válságra" - mondta Schröder a Reutersnek, hozzátéve, hogy az idő rövidségére utaló kitétel "elfogadhatatlan" volt számukra.

Harcosan békepárti

Véleménye szerint a határozat "szükségszerűen" kompromisszumos jellegű. Ennek megfelelően az uniós közös vélemény szerint a válságot békésen, az ENSZ fegyverzetellenőreinek a vizsgálatok befejezéséhez szükséges időt megadva kell lefolytatni. Bagdadnak azonban "nem lehetnek illúziói afelől, hogy le kell szerelnie tiltott fegyvereit" - idézi az AP az állásfoglalást. Amennyiben nem működne együtt teljes mértékben az ellenőrökkel, "csak magát teheti felelőssé a következményekért" - fogalmaz a dokumentum.

Dícséret Amerikának

Az uniós országok vezetői enyhítendő az Egyesült Államokkal kialakult feszültséget a dokumentumban elismerték az amerikai mozgósítások szerepét az iraki együttműködés kikényszerítésében. "Elhivatottan együttműködünk szövetségeseinkkel, elsősorban az Egyesült Államokkal" a válság megoldása érdekében - állapították meg az állam- és kormányfők.

Az ellentétek nem oldódtak

A találkozó előtt Nagy Britannia és Franciaország még teljesen ellentétes nézeteket fejtett ki. Míg Blair az erő alkalmazása mellett foglalt állást, Jacques Chirac francia elnök elutasította az amerikaiak felvetését a háborús felhatalmazást is magában foglaló ENSZ-határozat meghozataláról.

Az uniós vezetőknek végül mégis sikerült közös álláspontot kialakítania, bár annak jellege alapján nem jelenthető ki, hogy csökkent volna az EU megosztottsága.  • Vennék
  • Hírek