Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Mégis segít Törökországon a NATO

2003.02.17. 00:19
Elfogadta a Törökországnak nyújtandó védelem tervezésére vonatkozó határozati javaslatot a NATO. Belgium ugyan az utolsó pillanatig kitartott követelései mellett, a Franciaország kihagyásával meghozott határozat csak utal az iraki háborúra. A korábban vétózó, békepárti Németország máris légvédelmi rakétákat indított Törökországba.
Az egyhónapos patthelyzetet feloldva a NATO vasárnap elfogadta a Törökországnak nyújtandó védelem tervezésére vonatkozó javaslatot - jelentette az AP. "Győzött a szolidaritás a szövetségben" - jelentette ki George Robertson, a szervezet főtitkára rendkívüli sajtóértekezletén.

Franciaország a cserepadon

A siker elengedhetetlen feltétele Franciaország döntéshozatalból történő kizárása volt. A tagállamok nagykövetei vasárnap délelőtt határoztak úgy, hogy Törökország kérdéséről ne az állandó tanács, hanem a szövetség védelmi tervező bizottsága döntsön. Franciaország ez utóbbinak 1966, a NATO katonai tanácsából történő kilépése óta nem tagja.

Az iraki háborút vehemensen ellenző Franciaország meglepően higgadtan reagált a döntésre, mindössze egy közös szolidaritási nyilatkozat kiadását kérte a NATO állandó tanácsától, gyakorlatilag formális hozzájárulását adva a védelem tervezésének megkezdéséhez.

Belgium majdnem megakadályozta

A védelmi tervező bizottság zárt üléséről kiszivárgó hírek a kezdetben nem sejtettek sikert, az AP jelentése szerint Belgium az utolsó pillanatig kitartott módosító javaslata mellett. A gyűlés végére magukra maradó belgák az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataihoz kötötték volna a védelem stratégiai lépéseit, a tervezés folyamatát folyamatos felülvizsgálatnak vetették volna alá.

Németország máris segít

Javaslatukat még a korábban szintén vétózó Németország is elvetette. A bizottság ülésén meghozott határozat végül "folyamatos támogatást" ígért az ENSZ békés megoldási kísérleteihez. Nevük elhallgatását kérő diplomaták elmondása szerint az Egyesült Államok több tagállammal elviekben is elutasította, hogy a szervezet döntését az ENSZ BT határozataihoz kösse.

A sikert jelzi, hogy a határozati javaslatot korábban elutasító Németország máris Patriot légelhárító rakéták Törökországba küldéséről döntött. Hollandia még a határozathozatalt megelőzően hasonló lépést jelentett be. Németország AWACS légi irányító repülőket is felajánlott.  • Vennék
  • Hírek