Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Az amerikaiak harapósabb ENSZ-határozatot várnak

2003.02.17. 10:30
"Harapósabb" hozzáállást vár az ENSZ Biztonsági Tanácsától Condoleezza Rice. Bush főtanácsadója szerint előbb vagy utóbb meg kell támadni Irakot, már csak az a kérdés, hogy hozzájárul-e ehhez a világszervezet. A britek és az amerikaiak határozati javaslata "döntő lépéseket" fogalmazna meg Irak leszerelése érdekében.
Egyre nyilvánvalóbb, hogy az iraki elnök nem szereli le tömegpusztító fegyvereit, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa ezt hagyja - nyilatkozta Condoleezza Rice, Bush elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója az AP-nek. Az amerikai politika irányvonalának meghatározója szerint új határozatra van szükség, mely tartalmazza a támadás megindításának lehetőségét is.

Harapósan békés

"A Biztonsági Tanácsnak a béke eszközének kell lennie, nem árt azonban, ha fogai is vannak" - jelentette ki Rice az NBC Meet the Press című politikai elemző műsorában. Ha ugyanis a szervezet nem lesz elég "harapós", a jövőben "nem tudja majd kezelni a világ békéjének megzavarására törekvő számtalan nemzetközi szereplőt".

Döntő lépések

Az amerikaiak és a határozati javaslatot a jövőben az ENSZ elé terjesztő britek a hétvégén kezdtek neki a javaslat szövegtervezetének kidolgozásához. Míg a BT pénteki ülése előtt az Egyesült Államok még szükségtelennek tartotta, hogy új határozatot hozzanak Irakkal kapcsolatban, a pénteki ülés békepárti megnyilvánulásai és a szombati béketüntetések elkerülhetetlenné tették annak beterjesztését.

A tervezet John McCain szenátor szerint "döntő lépéseket" javasol majd a válság ügyében. "Ha ezt nem fogadják el, az Egyesült Államok nehéz döntések meghozatalára kényszerülhet" - mondta a héják egyik vezetőjének tartott republikánus a Fox televízió vasárnapi hírműsorában.

Halogatók

A határozattervezet szövege még nem készült el - mondta el Rice. Annyi azonban biztos, hogy elítéli majd az egyes országok "halogató taktikáját" - utalt Franciaország álláspontjára. A franciák, a BT-ben szintén vétójoggal rendelkező Oroszországgal és Kínával több időt adnának az ellenőröknek.

Előbb-utóbb támadnak

Az amerikaiak szerint ez azonban csak időpocsékolás lenne, Wesley Clark tábornok, a NATO egykori katonai parancsnoka szerint "valószínűtlen, hogy az ellenőrök valaha is bizonyítékokkal tudnának előállni". A fegyverzetellenőrök tevékenységét mégis fontosnak tartja, hiszen ezáltal az amerikaiak szövetségesei "közvéleményük előtt igazolhatják a katonai akciót".

"Előbb vagy utóbb, hitünk szerint előbb a Biztonsági Tanácsnak ki kell mondania, hogy Huszein eljátszotta az utolsó esélyét. Akkor a BT-nek cselekednie kell, vagy az Egyesült Államok lép szövetségesei támogatásával" - jelentette ki Rice. A főtanácsadó nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, kik támogathatják majd a határozati javaslatot.  • Eladnék
  • Hírek