Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tom Lantos a szovjet hősi emlékművek tiszteletére szólított

2007.02.21. 16:05
A "Vörös Hadsereg felszabadító harcosainak" tiszteletére szólított fel Tom Lantos Moszkvában. Egy tallinni szovjet emlékmű eltávolításáról vitatkozik Oroszország és Észtország. Budapesten is jobboldali csoportok távolítanák el a szovjet emlékművet a Szabadság térről, de egy Oroszországgal kötött nemzetközi egyezmény tiltja.

A szovjet hősi emlékművek tisztelete mellett foglalt állást Tom Lantos szerdán Moszkvában.

"Rendkívül fontos tisztelni a Vörös Hadsereg felszabadító harcosainak emlékét azokban az országokban, amelyeket megszabadítottak Hitler igájától" - felelte az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke egy olyan kérdésre, amely a tallinni bronzharcosnak a belvárosból való tervezett kiköltöztetése körül dúló, s az észt-orosz kapcsolatokat mélypontra süllyesztő vitára vonatkozott.

A 79 éves, magyar zsidó származású Lantos már Moszkvában is többször elmondta, hogy ő az egyetlen az amerikai kongresszusban, aki a szovjet csapatoknak köszönheti az életét: ezek mentették meg 1945-ben Budapesten a hitleristáktól.

A budapesti szovjet emlékművet is eltávolítanák egyes jobboldali csoportok, az ügyben még népszavazást is akartak kezdeményezni, az őszi tévéostrom éjszakáján egy füst alatt az emlékművet is megrongálták.

Az emlékmű a rendszerváltás után is a helyén maradt - ez a negyven éves magyarországi szocializmus egyetlen köztéren maradt szovjet emlékműve a fővárosban. Egy 1995-ben kötött orosz-magyar egyezmény biztosította sérthetetlenségét: a katonák sírhelyeiről és emlékük megörökítéséről szóló megállapodás szerint a másik ország hozzájárulása kell ahhoz, hogy e létesítményeket elmozdítsák a helyükről.

A Szabadság téri mélygarázs építésekor ideiglenes elbontották az emlékművet, változatlan formában történő helyreállításához az oroszok Szabó János honvédelmi miniszter és Martonyi János külügyminiszter írásos garanciáját is kérték 2002-ben. A fővárosi önkormányzat szerette volna elérni, hogy a "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek"-felirat helyett a "A fasizmus elleni harcokban elesett szovjet katonák emlékére" szerepeljen, de a változtatásba az oroszok nem egyeztek bele.