Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Tom Lantos a szovjet hősi emlékművek tiszteletére szólított

2007.02.21. 16:05
A "Vörös Hadsereg felszabadító harcosainak" tiszteletére szólított fel Tom Lantos Moszkvában. Egy tallinni szovjet emlékmű eltávolításáról vitatkozik Oroszország és Észtország. Budapesten is jobboldali csoportok távolítanák el a szovjet emlékművet a Szabadság térről, de egy Oroszországgal kötött nemzetközi egyezmény tiltja.

A szovjet hősi emlékművek tisztelete mellett foglalt állást Tom Lantos szerdán Moszkvában.

"Rendkívül fontos tisztelni a Vörös Hadsereg felszabadító harcosainak emlékét azokban az országokban, amelyeket megszabadítottak Hitler igájától" - felelte az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke egy olyan kérdésre, amely a tallinni bronzharcosnak a belvárosból való tervezett kiköltöztetése körül dúló, s az észt-orosz kapcsolatokat mélypontra süllyesztő vitára vonatkozott.

A 79 éves, magyar zsidó származású Lantos már Moszkvában is többször elmondta, hogy ő az egyetlen az amerikai kongresszusban, aki a szovjet csapatoknak köszönheti az életét: ezek mentették meg 1945-ben Budapesten a hitleristáktól.

A budapesti szovjet emlékművet is eltávolítanák egyes jobboldali csoportok, az ügyben még népszavazást is akartak kezdeményezni, az őszi tévéostrom éjszakáján egy füst alatt az emlékművet is megrongálták.

Az emlékmű a rendszerváltás után is a helyén maradt - ez a negyven éves magyarországi szocializmus egyetlen köztéren maradt szovjet emlékműve a fővárosban. Egy 1995-ben kötött orosz-magyar egyezmény biztosította sérthetetlenségét: a katonák sírhelyeiről és emlékük megörökítéséről szóló megállapodás szerint a másik ország hozzájárulása kell ahhoz, hogy e létesítményeket elmozdítsák a helyükről.

A Szabadság téri mélygarázs építésekor ideiglenes elbontották az emlékművet, változatlan formában történő helyreállításához az oroszok Szabó János honvédelmi miniszter és Martonyi János külügyminiszter írásos garanciáját is kérték 2002-ben. A fővárosi önkormányzat szerette volna elérni, hogy a "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek"-felirat helyett a "A fasizmus elleni harcokban elesett szovjet katonák emlékére" szerepeljen, de a változtatásba az oroszok nem egyeztek bele.