Márk
13 °C
28 °C

Gazdag politikus oszlatott tüntetést Bukarestben

2006.11.15. 16:17
Áramlopások miatt az áramellátó több háztömbben is kikapcsolta a szolgáltatást Bukarest egyik szegény negyedében. A tüntetők akkor vonultak az utcára, mikor egy lakásban tűz ütött ki néhány elfelejtett gyertya miatt, a tűzben négy gyerek életét vesztette. A helyzetet Gigi Becali, az Új Generáció nevű párt elnöke oldotta meg, aki saját zsebéből rendezte a 300 ezer eurós kárt.

Vízágyút vetett be a román karhatalom Bukarest egyik szegény negyedében az áram kikapcsolása és egy, négy gyermek halálát okozó baleset miatt tüntetők ellen, akik azonban csak azután oszlottak fel, hogy Gigi Becali gazdag politikus saját zsebéből ajánlott fel nagy összeget a helyzet rendezésére. Bukarestben a Ferentari lakótelep meglehetősen rossz hírnévnek örvend. Lakosai többnyire romák, sokan közülük nyomorúságos körülmények között tengetik életüket.

Ebben a közegben ismeretlen tettesek törvénytelen módon csatlakoztak az áramszolgáltató hálózatára, jelentős anyagi kárt okozva a vállalatnak. Emiatt azonban olyan lakók is megbűnhődtek, akiknek semmi közük nem volt az áramlopáshoz. A szolgáltató ugyanis öt tömbházban kapcsolta ki az áramot, ami csaknem kétszáz lakost fosztott meg a villanytól.

Négy gyerek vesztette életét

Mindez hatalmas felháborodást váltott ki. A haragot csak fokozta, hogy az áram nélkül maradt egyik panelházban tűz ütött ki, és négy gyerek életét vesztette. A lángokat olyan gyertyák okozták, amelyeket éppen az áramhiány miatt gyújtottak meg a szülők, és elmentek otthonról.

A helyszínre érkező egyik tűzoltókocsit az időközben utcára vonult, felbőszült lakosok megtámadták, betörték az ablakát. Ezután népes karhatalmi erőket vezényeltek a helyszínre, vízágyúkat is be kellett vetniük a tömeg feloszlatására. A tüntetők ezután gumiabroncsokat gyújtottak meg, késő estig hangosan tüntettek.

Nyugalmat vásárolt

Ekkor lépett a színre Gigi Becali, a Steaua labdarúgó csapat tulajdonosa, az Új Generáció elnevezésű párt elnöke. A Románia egyik leggazdagabb emberének számító, meglehetősen nacionalista, de a népszerűséget látványos formában hajhászó politikus egy tévéműsorban felajánlotta, megtéríti az áramszolgáltatónak okozott 300 ezer eurós kárt, így nem a negyed lakóinak kell megfizetniük az áramlopás miatt keletkezett adósságot.

A tüntetők pillanatok alatt tudomást szereztek a bejelentésről, maga Becali oda is ment a helyszínre. A lakosokra ez lenyűgöző hatással volt, ezért megnyugodva tértek haza.