Konrád
8 °C
26 °C

Harmincöt halott egy bagdadi merényletben

2004.06.17. 14:41
Az eddigi adatok szerint harmincöt ember életét vesztette és százharmincnyolcan megsebesültek csütörtökön Bagdad központjában egy gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben.
Az al-Dzsazíra arab hírtévé értesülése szerint az iraki hadsereg egyik toborzóközpontjánál történt a robbantás, ahol egy gépkocsi az irodánál várakozó mintegy száz önkéntes közé hajtott és felrobbant.

Tekintse meg képeinket!
A toborzóközpont az erődítményszerűen megerősített el-Muszanna repülőtér közelében van, ahol amerikai katonák is állomásoznak. A híradások szerint a környék felett sűrű füstfelhő gomolygott.

Egy iraki rendőr, aki szemtanúja volt a merényletnek, közölte, hogy a gépkocsi a toborzóközpont bejáratánál robbant fel. A járműből nem maradt más csak a motor és a sebváltóház - közölte. A robbanás körzetét az iraki rendőrség körülzárta.

Erőműnél robbantottak
Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy iraki villamos erőmű előtt csütörtökön Bagdadtól délre. A merényletben ketten életüket vesztették. A támadók először rakétagránátokkal lőtték a fővárostól 60 kilométerre délre, el-Muszajib településnél található erőművet, nyomban utána autóba rejtett robbanószerkezet robbant a főbejárat előtt. Valamivel később iraki rendőrök és amerikai katonák két robbanótöltetet hatástalanítottak az erőmű közelében. Három héten belül ez volt a negyedik támadás a három tartományt villamos energiával ellátó erőmű ellen.
A detonáció következtében számos gépkocsi és egy páncélozott jármű is megrongálódott, a repeszek és törmelék az itt haladó négysávos autópályát is beborították, az úttesten is vérnyomok voltak láthatóak.

Korábbi jelentések egy másik nagy erejű robbanásról is beszámoltak a volt iraki parlament épületének közeléből, Bagdad központjából.

Zarkávi műve lehetett

Abu Muszab az-Zarkávit, az al-Kaida feltételezett műveleti parancsnokát sejtik az Irakot megszálló szövetséges erők a csütörtök reggel Bagdadban elkövetett robbantásos merénylet mögött. A szövetséges erők egyik amerikai tisztségviselője szerint elképzelhető, hogy az al-Kaida-vezető együttműködik a volt iraki Baasz Párt aktivistáival és Szaddám Huszein volt iraki elnök titkosszolgálati embereivel az erőszakcselekmények elkövetésében.

A körözött jordániai terrorista amerikai védelmi minisztériumi források szerint valószínűleg az iraki Fallúdzsában tartózkodik. Az információt az amerikaiak Omar Bazijáninak, Zarkávi két hete Irakban elfogott munkatársának kihallgatása során szerezték. A terrorista elfogása az Irakban szolgáló szövetséges erők számára egyre fontosabbá válik, a fejére korábban kitűzött 10 millió dolláros vérdíjat 25 milliósra tervezik felemelni.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft