Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Tony Blair megúszta az első buktatót

2004.01.27. 20:32
Öt szavazattal győzött Tony Blair a felsőoktatási reformról folyó parlamenti vitában. A munkáspárti szakadás ellenére a képviselők közül 316-an szavaztak a brit miniszterelnök által "bátor, fontos és helyes" lépésnek minősített törvény mellett, míg 311-en utasították el a felsőoktatást jelentősen megdrágító javaslatot. Ezzel Blair átment az első bukással fenyegető akadályon. Szerdán jön a Hutton-jelentés tárgyalása.
Kedden megúszta a politikai karrierjének első igazi buktatóját a brit miniszterelnök.

Alig több

Tony Blair a felsőoktatási reformról szóló javaslatát öt szavazattöbbséggel elfogadta a brit törvényhozás. A képviselők közül 316-an támogatták a miniszterelnök számára sorsdöntő tervezetet, amely tanévenként 3 ezer fontig terjedő, diplomázás után, utólag behajtandó tandíj kirovását tenné lehetővé az állami egyetemeknek. A Munkáspártban is szakadást eredményező javaslatot 311-en utasították el. A kedd esti alsóházi végszavazás során egészen az eredmény kihirdetéséig Blair bukásával fenyegetett a helyzet.

Bátor és fontos

A brit miniszterelnök ugyanis már a múlt héten kinyilvánította, akár távozását is kész megfontolni a javaslat bukása esetén. Tony Blair szokásos havi sajtóértekezletén: a kormány "bátor, fontos és helyes" reformlépésének minősítette a tervezetet, és hozzátette "nincs értelme ellátni ezt a posztot, ha az ember nem képes keresztülvinni ilyen döntéseket". A kormányfő számára azért jelentett bizalmi kérést a törvénytervezet, mert az saját pártját és annak képviselőcsoportját is megoszotta.

Visszatérő erő

A kedd délutáni hírügynökségi jelentések szerint még mindig kétséges volt a javaslat sorsa, de Blair számára kedvező fordulatot jelentett, hogy a maratoni vita kezdetén a munkáspárti frakciólázadás vezére, Nick Brown - aki korábban chief whip, vagyis a képviselőcsoport szavazási fegyelméért felelős tisztségviselő volt - bejelentette visszaállását a sorba. A visszatérés miatt valószínűsítették, hogy sok lázadó is újra a kormányfő mögé áll. Kora este nem hivatalos frakcióforrások szerint azonban még mindig 7-9 voks hiányzott a biztos győzelemhez. A képet ugyanakkor homályosította a tartózkodni szándékozók folyamatosan változó száma.

Kelly halála

Blairnek szerdán is nehéz pillanatokat kell átvészelnie a Parlamentben, ugyanis a David Kelly néhai védelmi minisztériumi fegyverzeti főtanácsadó tavaly júliusi öngyilkosságának körülményeiről készült Hutton-jelentést délután ismertetik a nyilvánossággal. Blair időközben már megismerhette a jelentésnek a rá vonatkozó megállapításait.

Lord Hutton felsőházi lordbíró több havi vizsgálat után állította össze a dokumentumot Kelly halálának körülményeiről. Mint emlékezetes, Kelly egy súlyosan vitatott, az iraki hírszerzési értesülések kormányzati feltupírozását vélelmező tavaly májusi BBC-tudósítás állítólagos forrása volt, és azután lett öngyilkos, hogy neve akarata ellenére nyilvánosságra került a kormány és a BBC között kirobbant példátlan csatározásban.

A miniszterelnök már korábban egyértelművé tette, hogy lemond, ha a jelentés megállapítja az ő személyes és közvetlen felelősségét a tragédiához vezető eseményláncolatban. A jelentés ügyét felértékeli az is, hogy az első londoni kommentárok szerint már a keddi győzelem ellenére is komolyan károsodott Blair tekintélye, mert hatalmas alsóházi többsége ellenére csak kínkeservesen, több napi példátlan meggyőző kampány után, és szinte minimális előnnyel volt képes megnyerni a szavazást. Kedden ugyanis Downing Street-i miniszterelnöki hivatal politikai kijárói, valamint a szintén csatasorba állított miniszterek és személyesen Blair rábeszélő hadjáratára is szükség volt a nagyon szűk többség megszerzéséhez.