Gerzson
-3 °C
2 °C

Bíróság előtt a terroristák

2003.12.26. 14:25
A török hatóságoknak sikerült felszámolni azt az isztambuli csoportot, amely november folyamán négy robbantásos merényletet hajtott végre Isztambulban. A robbantásoknak 27 halálos áldozata volt, és több százan sebesültek meg.
Muammer Güler, a török nagyváros kormányzója az ügyben tartó nyomozás részleteiről szóló pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendőrség a sejtet teljesen "ártalmatlanná tette". Güler megerősítette, hogy a török csoport az al-Kaida terrorszervezettel állt kapcsolatban.

Az ügyben eddig 159 gyanúsított közül 35 ellen emeltek vádat, és további 10 személyt pénteken állítanak bíróság elé. Egyikük, név szerint Harun Ilhan bevallotta, hogy az al-Kaida tagja, és egy évet töltött Afganisztánban, miután Törökországban megszökött a katonai szolgálat elől. Ilhant a hatóságok helyszíni szemlére vitték az egyik robbantás helyére, a Neve Shalom zsinagógához, ahol a vádlott segített rekonstruálni a történteket.

Güler közölte továbbá, hogy a rendőrség nemrég 275 kilogramm RDX robbanóanyagot foglalt le isztambuli rajtaütések során - a katonai robbanóanyag veszélyesebb fegyver még a TNT-nél is. A robbanószerrel megrakott gépkocsikkal elkövetett isztambuli merényletekben - november 15-én két zsinagógánál, november 20-án pedig a brit konzulátusnál és a HSBC brit bank székházánál robbantottak - összesen 61 ember vesztette életét és mintegy 750 megsebesült.

A robbantásokat a Nagy Iszlám Keleti Harci Front (IBDA-C) nevű török radikális iszlám csoport is magára vállalta.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft