Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Hétezer török rab nyerte vissza szabadságát

2000.12.25. 19:18
Miután Ahmed Necdet Sezer török köztársasági elnök másodszori előterjesztés után szerdán mégis aláírta az ellentmondásosnak tartott amnesztiatörvényt, a hétvégén hétezer rabot engedtek szabadon Törökországban. A török kormány által meghirdetett börtönreform miatt a múlt héten huszonkilenc halálos áldozatot követelő börtönlázadás leveréséhez megfigyelők szerint ez a ,,közérzetjavító" intézkedés is hozzásegített.
Miközben Törökország 18 fegyintézetében 29 halálos áldozatot követelő lázadás leverésén nem túl humánus módszerekkel ,,dolgozott" a török rendőrség Ahmet Necdet Sezer török köztársasági elnök a parlament és a közélet nyomásának engedve szerdán végül aláírta azt az amnesztiatörvényt, melynek köszönhetően a hétvégén szabadon engedtek mintegy hétezer rabot, és további mintegy húszezer fogoly reménykedhet a szabadulásban.

Két sebesült elítélt a négynapos börtönostrom után
A török börtönreform ellen tiltakozó rabok, akik egymást sem kímélték a lázadás során - többen felgyújtották társaikat - a törvény kihirdetésének hírére péntekre szinte teljesen feladták a harcot. A két hónapja éhségsztrájkoló rabokkal szembeni rendőri brutalitás ellen törökök ezrei tüntettek Isztambulban, Németországban és Angliában is. A hatósági erőszak alkalmazását elítélte az Amnesty International éppúgy, mint az Európai Bizottság, amelynek szóvívője hangsúlyozta, az EU-csatlakozásra váró Törökországnak meg kell reformálnia büntetés-végrehajtási rendszerét, és javítania kell az emberi jogok helyzetén.

A ,,közérzetjavító" intézkedés aláírását egyébként Ahmet Necdet Sezer török elnök december 15-én még elutasította, mivel annak több cikkelyét igazságtalannak tartotta. Miután a törvényt a török parlament változatlan formában szerdán újból jóváhagyta, Sezernek már nem volt más lehetősége, mint nevét adnia az intézkedéshez. A török alkotmány szerint ugyanis, ha egy törvényt változatlan formában kétszer is az elnök elé terjesztik, akkor annak aláírását nem lehet megtagadni.

A közkegyelmi törvény feltételesen tíz évvel csökkenti a legtöbb súlyos elítélt büntetését, beleértve a gyilkosokét is, így a jelenleg elítélt 72 ezer rab közel fele szabadlábra kerülhet. Egészen 12 évi börtönig pedig felfüggeszti azoknak a büntetését, akik a médiában vagy nyilvános gyűléseken sértették meg a szólással kapcsolatos törvényeket. Ugyanakkor nem vonatkozik a nemi erőszak, a szervezett bűnözésben való részvétel és a pénzmosás miatt kimondott ítéletekre. A Törökországban tapasztalható feszültségeket azonban valószínűleg nem csökkenti majd az a tény, hogy a törvényből kizárták továbbá a törvényesen elítélt kurd szakadárokat, így Abdullah Öcalan kurd vezért és híveit is.