Eleonóra
-1 °C
2 °C

Republikánusok bírálják a triumvirátust

2003.04.01. 08:38
Volt magas rangú republikánus kormánytagok és pártvezetők a színfalak mögött arról igyekeznek meggyőzni George Bush elnököt, hogy a nagyhatalmú triumvirátus, Dick Cheney alelnök, Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes tanácsai helytelenek, és hosszabb távon veszélyesek a nemzeti érdekekre - írta a The Washington Post hétfői számában.
A háború első 11 napja ismét kiélezte a kormányban és a Republikánus Pártban Irak ügyében meglévő ellentéteket. Volt magas rangú republikánus kormánytagok és pártvezetők a színfalak mögött arról igyekeznek meggyőzni George Bush elnököt, hogy a nagyhatalmú triumvirátus, Dick Cheney alelnök, Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes tanácsai helytelenek, és hosszabb távon veszélyesek a nemzeti érdekekre - írta a The Washington Post hétfői számában. A külügyi tárcánál attól félnek, hogy Amerika még jobban eltávolodik szövetségeseitől s a nemzetközi intézményektől. Bush elnök nem mutatja ki, miként vélekedik a kibontakozó vitáról.

Neheztelnek Powellre

A háttérben tevékenykedők maguk között neheztelnek Colin Powell külügyminiszterre, aki szerintük nem veszi fel a harcot, nem képviseli a külügyi tárca hivatásos diplomatáit, akiket elrémítenek a kilátások. A tét az, hogy a világ elfogadja-e az inváziót és háború utáni helyzetet Irakban.

Powell ellenfelei eközben csodálkoznak, miért olyan magas Powell népszerűsége, miért nem vádolják őt a diplomácia kudarcáért, és miért állítják, jobban állnának, ha az elnök hallgatott volna rá.

A volt elnök védi a külügyminisztert

Az általános megítélés változatlanul az, hogy a külügyminiszter képviseli a kormányban idősebb George Bushnak, az Egyesült Államok 41. elnökének a nemzetközi egyeztetésen alapuló, multilaterális politikáját. A volt elnök a Newsweekben a héten kétszer is megvédte Powellt: "Gyűlölöm bírálgatását, bárhonnan jöjjön is".

Megszólalt James Baker, idősebb Bush elnök külügyminisztere is. Az ABC televízióban védelmébe vette az iraki hadműveleteket, azt tanácsolta azonban, hogy a háború után arab-izraeli békekonferenciát kellene összehívni, amint azt idősebb Bush is tette 1991-ben, és ragaszkodnia kell a rendezésnek az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ által kidolgozott menetrendjéhez, elutasítva, hogy bármelyik fél előfeltételekhez kösse végrehajtását.

Nem emelt kifogást

A belharc frontvonalai olykor módosulnak. Az ankarai parlament március elsején megtagadta az északi front megnyitására kijelölt 4. gépesített (gyalogsági) hadosztály átvonulását Törökországon. A külügyminisztérium és Dick Cheney alelnök hivatala ekkor sürgette a Pentagont, hogy a hadosztályt haladéktalanul küldje Kuvaitba. A védelmi tárca azonban úgy érvelt, hogy tovább kell győzködni Ankarát. Powell később felvetette, várjanak a hadműveletek elindításával a legkorszerűbb harckocsikkal felszerelt 4. gépesített hadosztály megérkezésig.

Az elnök a háború előestéjén egyenként megkérdezte tanácsadóit, van-e gondjuk a haditervvel. Powell nem emelt kifogást. Nyilvánosan még azt is tagadta, hogy a terv nem felel meg a róla elnevezett doktrínának, amely szerint egy háború megvívásához biztosítani kell a döntő erőfölényt. Később azonban elhatárolódott a gyors győzelem jósaitól. William Wallace vezérőrnagynak, az Irakban harcoló szárazföldi erők parancsnokának a váratlan gondokat elismerő - a Fehér Ház munkatársait alaposan feldühítő - nyilatkozata után a külügyminiszter kijelentette: "Abszolút megbízom a háborút irányító parancsnokokban. Én képeztem ki őket."