Árpád
-2 °C
3 °C

A törökök lecsapnának a kurd lázadókra

2007.10.15. 19:51
A török kormány a parlament hozzájárulását kéri az észak-iraki kurd lázadók ellen tervezett török hadművelethez. Az előterjesztésről várhatóan szerdán szavaznak a képviselők, ha elfogadják, akkor egy évre jogi alapot teremt az iraki katonai beavatkozásra.

A török kormány hétfőn úgy döntött, hogy a parlament hozzájárulását kéri a török haderő észak-iraki kurd bázisok elleni tervezett hadműveletéhez, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a bevonulásra nem kerül sor. A török parlament előreláthatólag szerdán szavaz a kormány előterjesztéséről, amely, ha elfogadják, egy évre jogi alapot teremt az iraki katonai beavatkozásra.

"A kívánságunk az, hogy ne kelljen ehhez az eszközhöz folyamodnunk" - mondta Cemil Cicek kormányszóvivő, rögtön hozzáfűzte azonban, hogy "országunk, a térség fájdalmas realitása a terror realitása". A szóvivő ugyanakkor kijelentette, hogy egy esetleges katonai akció a lázadó Kurd Dolgozók Pártja (PPK) ellen irányul majd, Irakot egyébként barátnak és testvérnek tekintik, írja a Herald Tribune.

A Voice of America úgy tudja, hogy korábban egyre többen sürgették a kormányt, hogy csapjon le a kurd lázadók táboraira, miután a lázadók újabb halálos támadásokat hajtottak végre Törökország déli részén. Az Egyesült Államok azonban mindenképpen diplomáciai megoldást akar elérni, mivel Washington attól tart, hogy a török beavatkozás felborítaná az egész Irakot tekintve viszonylag békés kurd térséget, ráadásul a kurdok régóta az amerikaiak szövetségesének számítanak. Ankara viszont úgy látja, hogy a beavatkozásra szükség van, mivel az USA és az iraki hatóságok nem léptek fel elég erélyesen a lázadók ellen.

A török kormány korábban már kétszer is kapott felhatalmazást hasonló akcióhoz 2003-ban, de végül nem fajult katonai akcióig az akkori konfliktus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?