Diána
12 °C
27 °C

A törökök lecsapnának a kurd lázadókra

2007.10.15. 19:51
A török kormány a parlament hozzájárulását kéri az észak-iraki kurd lázadók ellen tervezett török hadművelethez. Az előterjesztésről várhatóan szerdán szavaznak a képviselők, ha elfogadják, akkor egy évre jogi alapot teremt az iraki katonai beavatkozásra.

A török kormány hétfőn úgy döntött, hogy a parlament hozzájárulását kéri a török haderő észak-iraki kurd bázisok elleni tervezett hadműveletéhez, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a bevonulásra nem kerül sor. A török parlament előreláthatólag szerdán szavaz a kormány előterjesztéséről, amely, ha elfogadják, egy évre jogi alapot teremt az iraki katonai beavatkozásra.

"A kívánságunk az, hogy ne kelljen ehhez az eszközhöz folyamodnunk" - mondta Cemil Cicek kormányszóvivő, rögtön hozzáfűzte azonban, hogy "országunk, a térség fájdalmas realitása a terror realitása". A szóvivő ugyanakkor kijelentette, hogy egy esetleges katonai akció a lázadó Kurd Dolgozók Pártja (PPK) ellen irányul majd, Irakot egyébként barátnak és testvérnek tekintik, írja a Herald Tribune.

A Voice of America úgy tudja, hogy korábban egyre többen sürgették a kormányt, hogy csapjon le a kurd lázadók táboraira, miután a lázadók újabb halálos támadásokat hajtottak végre Törökország déli részén. Az Egyesült Államok azonban mindenképpen diplomáciai megoldást akar elérni, mivel Washington attól tart, hogy a török beavatkozás felborítaná az egész Irakot tekintve viszonylag békés kurd térséget, ráadásul a kurdok régóta az amerikaiak szövetségesének számítanak. Ankara viszont úgy látja, hogy a beavatkozásra szükség van, mivel az USA és az iraki hatóságok nem léptek fel elég erélyesen a lázadók ellen.

A török kormány korábban már kétszer is kapott felhatalmazást hasonló akcióhoz 2003-ban, de végül nem fajult katonai akcióig az akkori konfliktus.