Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tovább tart az erőszak Franciaországban

2005.11.12. 12:25
A péntekről szombatra virradó éjjel 502 autót gyújtottak fel Franciaországban, Párizsban azonban az előző napi 111-ről 86-ra esett vissza az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Belgiumban 15 gépkocsi égett le az éjjel.

Nem csitult az erőszak Franciaországban szombatra virradó éjjel sem. A rendőrség végleges adatai szerint 502 autót gyújtottak fel országszerte az előző éjjeli 463 után, az őrizetbe vett személyek száma 206 volt, szemben az egy nappal korábbi 169-cel.

Párizsban csitul

Az erőszakhullám 16. egymást követő éjszakáján a felgyújtott autók száma - amely már az erőszak fokmérőjévé vált - leginkább azért növekedett, mert vidéken több járművet támadtak meg. Párizs térségében viszont jelentősen csökkent a vandál cselekmények száma: az előző napi 111 után péntek éjjel 86 autót gyújtottak fel.

Az észak-franciaországi Saint Quentinben egy rendőr másodfokú égési sérüléseket szenvedett, amikor felrobbant egy Molotov-koktél az amúgy is lángokban álló autójában. A szerencsétlenül járt rendőr megpróbálta eloltani a tüzet, s eközben robbant fel a gyújtóeleggyel megtöltött palack.

A hét végén fenntartják a francia rendőrség és a csendőrség 12 ezer tagjának fokozott készenlétét. Párizsban, ahol a rendőrség ideiglenesen betiltotta a gyülekezés bizonyos formáit, mintegy háromezer rendőrt mozgósítottak. A hatóságok attól tartanak, hogy a fővárosra is átterjed az erőszak. Gyanújukat arra alapozzák, hogy az utóbbi napokban lehallgatott mobiltelefon-hívások, SMS-üzenetek, illetve elektronikus levelek, internetes üzenetek közül sokban a kommunikáló fiatalok sajátos nyelvükön zavargásra buzdították egymást.

Belgiumban 15

Tizenöt gépkocsit gyújtottak fel az éjjel Belgiumban, ebből nyolcat Brüsszelben - közölte szombaton a belügyminisztérium. A napok óta folytatódó erőszakos akciók dacára a belga hatóságok változatlanul "elszigetelt eseményekről" beszélnek, amelyeket nem előzött meg különösebb uszítás, agitáció.

A francia nagyvárosok agglomerációs övezeteit két hete elárasztó garázdaság és gyújtogatás eddig elkerülte a szomszédos Belgiumot. Csupán néhány városban gyújtottak fel ismeretlen elkövetők autókat, de ezek száma is elenyésző a franciaországi több ezerhez képest. A belga hatóságok ennek ellenére éberen figyelik a helyzetet, a rendőrség pedig fokozott járőrtevékenységet folytat a két legnagyobb város, Brüsszel és Antwerpen utcáin.