Gerzson
-3 °C
2 °C

Szükségállapot Franciaországszerte

2005.11.08. 20:07
Éjféltől szükségállapotot hirdettek Franciaországban. A rendkívüli állapot egyelőre 12 napig tart. Mostantól az önkormányzatok kijárási tiilalmat is elrendelhetnek. Ez történt Amiensben.

Rendkívüli intézkedéseket, köztük a kijárási tilalom bevezetését hagyta jóvá a francia kormányzat kedden a zavargások letörésére. A Jacques Chirac államfő vezetésével, rendkívüli jelleggel összeülő minisztertanács "elvi döntést" hozott: kedd éjféltől életbe léptették a rendkívüli állapot bevezetéséréről szóló törvény egyes intézkedéseit.

Figyelik a helyzet alakulását

A helyi hatóságokat felhatalmazták a kijárási tilalom bevezetésére arra az esetre, ha a zavargások megfékezése céljából szükségét látják ennek - jelentette be Nicolas Sarkozy belügyminiszter. "Mostantól fogva képesek leszünk megelőzni az ilyen incidenseket. Minden pillanatban figyelni fogjuk a helyzet alakulását. A kormány politikája szilárd és megfontolt" - mondta.

 


A rendkívüli állapotról szóló törvény értelmében a rendőrségnek mostantól 12 napon át éjjel-nappal joga lesz házkutatást tartani olyan helyeken, amelyeken a gyanúja szerint fegyverek vannak felhalmozva. A kijárási tilalom megszegőit akár két havi börtönbüntetésre is ítélhetik. A randalírozó bandák gyülekezőhelyéül szolgáló nyilvános helyeket bezárhatják.

 

Chirac államfő hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők "eszköztárát megerősítik". Dominique de Villepin kormányfő a nemzetgyűlést rendkívüli ülésén tájékoztatva közölte, hogy ha az erőszak folytatódik, akkor a kormány hosszabbítást kér a törvényhozástól az egyébként csak 12 napig érvényes intézkedésekre.

Otthon tartják a fiatalokat

A szabályok életbe lépése után az első település, az észak-franciaországi Amiens volt, amelynek vezetői kijárási tilalmat rendeltek el kedden este. A helyi prefektúra bejelentése szerint a tilalom a 16 éven aluli kiskorúakra vonatkozik, akik kíséret nélkül nem mehetnek éjjel az utcára. A prefektúra megtiltotta azt is, hogy kiskorúaknak benzint adjanak el az üzemanyag-töltő állomásokon.

A francia minisztertanács kedden rendelte el, hogy a helyi hatóságok vezessenek be éjszakai kijárási tilalmat a városi zavargások sújtotta területeken. Nicolas Sarkozy belügyminiszter és a hét francia védelmi övezet prefektusai kedd este összeültek, hogy kijelöljék a helyszíneket és a rendelkezések módozatait - jelentette a francia hírügynökség.

A dél-franciaországi Toulouse-ban kedd estére várták Nicolas Sarkozy belügyminiszter érkezését. A város Reynerie városrészében ezalatt több tucat fiatal kövekkel és Molotov-koktélokkal támadt csendőrök és rendőrök egy csoportjára, akik könnygázt vetettek be.

Több mint száz esetben szabtak ki börtönbüntetést a francia bíróságok rendbontók ellen, amióta másfél hete megkezdődtek az országban a zavargások. Mint az Igazságügyi Minisztérium kedd este közölte, országosan 106 személyt ítéltek különböző mértékű letöltendő szabadságvesztésre. Összesen az adatok szerint 180 felnőttet állítottak bíróság elé gyorsított eljárással, 170 kiskorút pedig különleges fiatalkorú bíróságok elé állítottak, s közülük 33-at ítéltek elzárásra. Jelenleg 178 személyt tartanak őrizetben, közülük 145 a felnőtt.

A franciaországi események elemzését cikkünkben elolvashatja.