Valér
2 °C
8 °C

Csúcson az erőszak Franciaországban

2005.11.06. 13:22
2300 rendőr és hét helikopter próbálja megfékezni a zavargásokat, amely immár az egész országra kiterjedt. "Franciaország kezdi megfizetni annak árát, hogy elhanyagolta a muzulmán bevándorlókat" - írta a Maariv izraeli lap. "A kormány egyhangúlag a határozott fellépés mellett van" - mondta a francia kabinet válságtanácskozása után Nicolas Sarkozy belügyminiszter.

Válságülést hívott össze szombaton Dominique de Villepin francia kormányfő a kilencedik éjszaka tartó zavargások miatt, amelyek most már a párizsi külvárosok mellett az ország más körzeteire is átterjedtek.

A tanácskozáson részt vett Azouz Begag esélyegyenlőségi miniszter is, aki korábban nyilvánosan elítélte Nicolas Sarkozy belügyminiszternek a külvárosokkal kapcsolatos kemény nyilatkozatait, amelyekben "csőcseléknek" nevezte a megmozdult külvárosok népét.

Sarkozy az ülés után mindenesetre kijelentette: "A kormány egyhangúlag a határozott fellépés mellett van".

"Inkább cseheknek mondjuk magunkat"


Fotók: Németh Dániel

Az Index egyik olvasója, aki Párizs Saint Denis nevű elővárosában, a Blanc Mesnil megálló közelében van, e-mailjében azt írta: szombat délután ez a környék viszonylag nyugalmas volt, rendőrt egyáltalán nem lehetett látni, csak néhány járókelő intézte a bevásárlást.

Az események középpontját nem könnyű megtalálni, mert minden nap máshol van felfordulás. A hétvégén egyébként a rendfenntartók nem léptek fel a fiatalok ellen, de szombat estére ismét nagyobb összecsapások várhatók.

A rendőröknek és tűzoltóknak egyébkéként megtiltották, hogy szóba álljanak az újságírókkal, így tőlük a helyszínen nem sok információt lehet kapni.

"Amikor előkerül a fényképezőgép, azonnal ott terem néhány srác, körbeállnak minket és kérdezősködni kezdenek - kicsit sem barátságos formában. Tudni kell, hogy a helyiek a médiát tartják felelősnek a kialakult helyzetért. Amikor arról érdeklődnek, honnan jöttünk, inkább cseheknek mondjuk magunkat. Most nem túl népszerű itt azt mondani, hogy Magyarországról érkeztünk, ahonnan Nicolas Sarkozy belügyminiszter is származik. Inkább továbbállunk. A felgyújtott kocsik jelentős része egyébként szintén az itteni bevándorlóké, úgyhogy ez további feszültségekhez vezet a közösségen belül is" - írta olvasónk.

Szükségállapot vagy szociális intézkedések?

Jean-Marc Ayrault, az ellenzéki Szocialista Párt (PS) parlamenti csoportjának vezetője szerint a polgári konzervatív kormányt is felelősség terheli a súlyos elővárosi zavargásokért. A francia kormány az utóbbi három évben elhanyagolta a problémás negyedeket - mondta a nantes-i polgármester szombaton a Deutschlandradio Kulturnak. Nicolas Sarkozy belügyminiszter lemondása "túl egyszerű" megoldás lenne - mondta. Ayrault szerint a problémával egyedül a rendőrség és az igazságszolgáltatás nem tud megbirkózni. Sokkal inkább iskolákra, munkára, szakképzésre és a lakáshelyzet javítására van szükség a nagyvárosok főként bevándorlók lakta peremkerületein.

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front alelnöke, Marine Le Pen ugyanakkor a szükségállapot azonnali bevezetését követeli a már kilencedik éjszaka tartó zavargásokban érintett peremvárosokban. "Ideje véget vetni a fosztogatásoknak, a büntetőjog hatálya alá tartozó gyújtogatásoknak, a lövöldözéseknek éles lövedékekkel, az emberek elleni támadásoknak" - írta közleményében a politikus, Jean-Marie Le Pen pártelnök lánya.

Kétszázötven embert vettek őrizetbe

A leghevesebb rendbontások Nord, Bas-Rhin, Loiret és Ille-et-Vilaine megyékben voltak. A rendfenntartók sokkal több személyt állítottak elő, mint a zavargások során eddig bármikor: 253 embert vettek őrizetbe - 233-at Párizs körzetében - az előző napi 78-cal szemben.

Az előző napokhoz hasonlóan a gépkocsik mellett középületek (iskolák, polgármesteri hivatalok, rendőrőrsök) és magáncégek (üzletek, raktárak) is a rendbontók célpontjaivá váltak.

Az adatokból kitűnik az is, hogy a vidéki körzetekben is egyre nagyobb méreteket öltenek a zavargások. A főváros környékéről kiindult lázongás első ízben péntekre virradóra terjedt át vidékre, ahol ezen az éjszakán 77 gépkocsit gyújtottak fel, szemben a szombatra virradóra lángra lobbantott 191-gyel.

Óvatosak a rendőrök

Rendőrségi források szombat reggeli közlése szerint a rendfenntartók az éjszaka nem kerültek összetűzésbe a zavargások résztvevőivel, jóllehet más, korábbi beszámolók még néhány csetepatéról és több rendőr könnyebb sérüléséről is említést tettek.

 

Leégett Vasarely egykori műterme
Leégett Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) magyar festőművésznek, az op-art szülőatyjának egykori műterme a francia fővároshoz közeli Annet-sur-Marne-ban - közölte szombaton a francia csendőrség.

A kocka alakú, kétemeletes épületet gyújtogatás okozta tűz pusztította el, a gyújtogatók kiléte egyelőre nem ismert. A ház közvetlen szomszédságában álló melléképület, amelyben Vasarely néhány festménye is található, sértetlen maradt.

A világhírű festő, aki 1908-ban Pécsett született, hosszú időn át lakott és dolgozott a most leégett házban. Az utóbbi időben az épületet lekapcsolták a villanyhálózatról, és meghirdették eladásra.

A szombat reggeli tájékoztatás viszont megerősíti a rendőrség előző este elfogadott ama stratégiáját, hogy a rendfenntartók elkerülik a közvetlen összecsapást a zavargások résztvevőivel, akik alapvetően Párizs szegény és főként bevándorlók lakta külvárosainak fiatalságából kerülnek ki.

 

Franciaországban mintegy 750 szociálisan nehéz helyzetben lévő lakónegyed van, ahol magas a munkanélküliség, nagy a szegénység és a fiatal bevándorlók a kitaszítottság érzésével küszködnek.

A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött két fiatalt halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek.

"Franciaország nem érdemli meg ezt"

A meghalt két muzulmán fiatal szülei szombaton nyugalomra szólítottak fel, miután az ő tragédiájuk váltotta ki az egyre súlyosabbá váló zavargásokat. A két fiú szülei megbékélésre, az erőszak megállítására szólítanak fel mindenki állampolgári érzéseire apellálva, mert szerintük "Franciaország nem érdemli meg ezt".

A szülők azt is követelték, hogy vizsgálják ki, milyen körülmények között dobtak könnygázgránátot a Clichy-sous-Bois-i mecsetbe múlt vasárnap. Az esetet a helyi muzulmán közösség nagy felháborodással fogadta és továbbra is bocsánatkérést vár a hivatalos szervektől.

"Öt-tíz éven belül számos Párizzsal gyűlik meg a bajunk"

Szigorú intézkedéseket sürgetett a franciaországi utcai zavargások résztvevőivel szemben az olasz külügyminiszter egy toulouse-i nemzetközi tanácskozáson. "Nem szabad gyengének mutatkozni olyan konfliktusok idején, amelyek nem pusztán politikai töltetűek, de erőszak alkalmazásával is párosulnak" - hangoztatta Gianfranco Fini, egyetértését fejezve ki a francia belügyminiszter, Nicolas Sarkozy módszereivel. A dél-franciaországi városban az EU dél-európai tagállamainak külügyminiszterei a bevándorlásról tanácskoznak.

Az olasz baloldal vezetője úgy vélekedik, hogy a franciaországihoz hasonló városi erőszak olaszországi kitörése "csak idő kérdése". Romano Prodi egy a városok életéről rendezett bolognai fórumon fejtette ki szombaton a véleményét. "Nálunk (Olaszországban) találhatók Európa legpocsékabb elővárosai. Ne higgyük, hogy sokban különbözünk Párizstól, az egész csak idő kérdése. Külvárosaink állapota kész emberi tragédia; ha nem teszünk komoly erőfeszítéseket szociális és lakásépítési téren, akkor 5-10 éven belül számos Párizzsal gyűlik meg a bajunk" - jelentette ki Prodi Bolognában.