József, Bánk
-6 °C
0 °C

Más francia városokban is zavargások törtek ki

2005.11.04. 14:11
Tovább folytatódtak péntekre virradóra a franciaországi zavargások: a rendbontók mintegy négyszáz gépkocsit gyújtottak fel, főként a főváros vonzáskörzetében, de a korábbinál kevesebbszer tűztek össze a rendfenntartó erőkkel.

Párizs szegény, főként bevándorlók lakta külvárosaiban péntekre virradóra immár a nyolcadik éjszaka folynak zavargások. A rendbontások múlt csütörtökön kezdődtek a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött fiatalokat halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek. Bouna Traore 15, míg Zyed Benna 17 éves volt, a rendőrség tagadja hogy üldözte volna őket, írja a BBC.

A randalírozó fiatalok országszerte több mint ötszáz gépkocsit és több raktárhelyiséget gyújtottak fel, főként Párizs külvárosaiban, jelentette a BBC. Csak Seine-Saint-Denis megyében legalább százötven autó vált a lángok martalékává. Közben Aulnay-sous-Bois-ban leégett egy 15 ezer négyzetméteres raktárépület, de a helyi rendőri szervek szerint ennek nem volt köze a több mint egy hete zajló zavargásokhoz.

Ile-de-France megyében a feszültség péntek hajnalban kezdett csillapodni, a csütörtök éjjeli 315 járműhöz képest "csak" 193 autót gyújtottak fel, jelentette az AFP francia hírügynökség. A BBC úgy tudja, hogy csak a párizsi régióban nyolcvan embert vettek őrizetbe a rendőrök.

Lövöldözés és gyújtogatás


Tekintse meg képeinket!

Az erőszakos cselekmények komolyan érintették a Párizs külvárosaiba irányuló helyi érdekű gyorsvasút (RER) egyik vonalát, amely áthalad a zavargások több színhelyén és egyik végállomása a Roissy repülőtér. A vonatvezetők úgy döntöttek, hogy élnek "visszavonulási jogukkal", amely azokra az esetekre érvényes, amikor biztonságuk veszélyben forog. Így a vonalon csupán minden negyedik vonat közlekedett.

A rendbontók a korábbinál kevesebbszer tűztek össze a rendfenntartó erőkkel. Öt rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett, miután megdobálták őket. Neuilly-sur-Marne városában légpisztolyokkal lőttek egy rendőrautóra, de senki sem sérült meg. A hírügynökségi jelentések szerint ebben a városban, illetve Seine-Saint-Denis megyében a legsúlyosabb a helyzet, 1300 rendőr próbálja helyreállítani a rendet, eddig harminc rendbontót tartóztattak le.

Stainsben egy általános iskolában tört ki tűz, miután egy közeli zsinagógánál negyvenfős csoport csapott össze rendőrökkel. Aulnay-sous-Boisban egy szőnyegraktár gyulladt ki, szemtanúk szerint egy csoport fiatal tört be az épületbe nem sokkal azelőtt, hogy a lángok felcsaptak. A francia fővárostól nyugatra fekvő Trappes településen lángra lobbantottak egy buszgarázst is, amelyben 27 busz égett ki.

Terjed az erőszak

A több mint egy hete tartó zavargások történetében most először az ország más részeiből is incidensekről érkeztek jelentések. Így autógyújtogatásokról és zavargásokról hallani Franciaország más, Párizstól távolabb fekvő vidékeiről, köztük Bourgogne-ból, Normandiából, Dijon városából, valamint Marseille környékéről is.

Dominique de Villepin, a francia miniszterelnök csütörtökön a parlamentben kijelentette, hogy a kormányzat nem enged az erőszaknak, és nem tűrik, hogy "szervezett bandák diktálják a szabályokat" az elővárosokban. A rendteremtés a hatóságok "abszolút legfelső prioritása" tette hozzá Villepin.

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter szerint az éjszakai zavargások "tökéletesen szervezettek", és jelenleg a hatóságok azt keresik, hogy kik és miképp hangolják össze e cselekményeket. A belügyminisztre korábban találkozott a két halálos áramütést szenvedett afrikai származású fiatal családjaival.

A Párizstól északra fekvő Drancy polgármestere szerint a helyzet "rendkívül súlyos és robbanásveszélyes", és amennyiben meghalna valaki a zavargásokban, a helyzet ellenőrizhetetlenné válhat. A rendőrség az elmúlt egy hét alatt mintegy százötven személyt vett őrizetbe, köztük többeket gyorsított eljárással ítéltek el közvagyon-rongálás, vagy szándékos erőszakos tett címén.