Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Már Párizs belvárosában gyújtogatnak

2005.11.06. 23:48
Válságtanácskozásra gyűlt össze vasárnap a francia politikai elit. Chirac elnök tíz nappal az időközben országossá vált zavargások kezdete után végre megszólalt, legfontosabb feladatnak a rend helyreállítását nevezte.

A rend helyreállítását nevezte a legfontosabb feladatnak vasárnap esti nyilatkozatában Jacques Chirac. A francia államfő először szólalt meg a már az egész országra kiterjedt zavargások kezdete óta. Chirac vasárnapra válsággyűlésre hívta össze a belbiztonsági tanácsot, melnyek tagja a francia kormány mindenkori vezetője, a belügyminiszter, a védelmi miniszter, valamint a szociális és a pénzügyi tárca vezetője. A testület legutóbb a London elleni július 7-i terrortámadások után ült össze.

A zavargások a belbiztonsági tanács ülése után is folytatódtak. A francia főváros déli részén lévő Grignyben mintegy 200 randalírozó zúdított kőzáport a rendfenntartó erőkre. Tíz rendőr megsebesült, kettőt kórházba kellett szállítani.

Franciaországban a zavargások immár kiterjedtek más nagyvárosokra is. Összecsapások voltak Nantes-ban, Rennes-ben, Toulouse-ban, Lyonban, Lille-ben és Strasbourgban is. Hét rendőr megsebesült a dél-franciaországi Pau városában. A gyújtogatók Párizs belvárosába is eljutottak.

Országos szinten

A normandiai Évreux-ben is több sebesültje volt a rendőrség és a baseballütőkkel felfegyverzett fiatalok közötti összecsapásoknak, melyek közben súlyosan megrongáltak egy nagyáruházat, egy postahivatalt és két iskolát. Gyújtogatásokról érkezett jelentés még olyan, korábban nyugodtnak tartott városokból is, mint Avignon, Nizza és Cannes.

A tüntetők Molotov-koktélokat robbantottak a forgalmas Place de la République mellett és a régi zsidónegyed, a Marais közelében is. A France-Info rádió szerint a Párizstól északra fekvő Drancy-ban két 14 éves kamaszt adtak át a helyi lakosok a rendőrségnek, mielőtt gyújtogatni kezdtek volna. Közben a Párizs környéki Evryben a hatóságok felfedeztek egy Molotov-koktélokat gyártó üzemet, ahol 150 bevetésre kész benzines palackot foglaltak le. A helyszínen tíz kiskorút állítottak elő.

1300 autót rongáltak meg

Mindeközben a Párizs környéki szegény, főleg fiatal bevándorlók lakta külvárosokban kitört zavargások tizedik éjszakáján ezerháromszázra nőtt a felgyújtott autók száma. A tönkretett gépjárművek közül 554-et a párizsi körzeten kívül gyújtottak fel, ami bizonyítja, hogy az erőszak átterjedt a vidéki városokra is.

A rendőrség hét helikoptert is bevetett a megmozdulások megfékezésére, és újabb 2300 rendőrt mozgósítottak az érintett körzetekben. Az elmúlt éjjel harminc embert állítottak elő, és vittek be a francia főváros rendőr-főkapitányságára. Közülük 11-et tetten értek, amint gyújtóeszközöket készítettek. A rendőrség legfrissebb közlése szerint 312 személyt vettek őrizetbe.

A bandák mobilon érintkeznek egymással

A francia belügyminiszter a vasárnap hajnali órákban a Párizstól délre fekvő Essone-ba látogatott, ahol szombaton késő este két iskola és egy óvoda épületét gyújtották fel. A francia rendőrség országos szóvivője szerint nincs szó az egyes területek között összehangolt gyújtogatásokról, de azt elismerte, hogy bandák rendszeresen érintkeznek egymással mobiltelefonon vagy emailen keresztül.

Intifáda
Az arab szó jelentése felkelés, lázadás, más szövegkörnyezetben: lerázás. A kifejezést elsősorban a palesztinok Izrael elleni felkelésének megjelölésére használják, de a nacionalista felkelés kifejezésére is elterjedt.

"Francia intifáda" címmel jelent meg vasárnap a Maariv című izraeli napilap vezércikke a francia zavargásokról. "Franciaország kezdi megfizetni annak árát, hogy elhanyagolta a muzulmán bevándorlókat" - állapította meg a Maariv kommentátora, aki szerint az iszlám közösség tiltakozó akciói kiterjedhetnek Nyugat-Európa más országaira is, mert Svédországban, Hollandiában és Dániában még inkább kiélezett a helyzet.

Brémában is gyújtogattak

Vasárnapra virradó éjszaka a németországi Bréma Huchting negyedében is autókat gyújtottak fel. Az ARD német televízió jelentése szerint hat autót gyújtottak fel ismeretlenek, ezen kívül egy iskolaépületben is tűz ütött ki. A brémai rádió legkevesebb 40 ezer euróra becsülte a kárt. Egyelőre nem bizonyított, hogy a franciaországi gyújtogatók találtak követőkre Németországban.