Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Tízezer rendőrt vezényeltek Franciaország utcáira

2005.11.07. 21:16
Tízezer rendőr utcára vezénylésével és kijárási tilalmakkal próbál véget vetni a francia kormány a tizenkettedik éjszakája tartó zavargásoknak. Hétfőn belehalt sérüléseibe a lázongás egyik áldozata, de az erőszak tovább folytatódott. Toulouse-ban autóbuszt gyújtottak fel a lázongók.

Kemény és igazságos fellépést ígért a lázongók ellen hétfő esti tévébeszédében Dominque de Villepin francia kormányfő, aki egyben csaknem tízezer rendőrt vezényelt az utcákra a zavargások megfékezésére. A kormányfő felhatalmazta az érintett önkormányzatok vezetőit, hogy akár kijárási tilalmak elrendelésével is elejét vegyék az erőszaknak. Erre már példa is akadt, a Párizs közeli La Reincy város önkormányzata a lázongás kezdete óta elsőként, még a kormányfői beszéd előtt kihirdette a kijárási tilalmat.

Már csak 324 kocsi égett
324 gépkocsit gyújtottak fel keddre virradóra Franciaország-szerte a 12. napja randalírozó fiatalok - közölte francia rendőrség. A hétfői hajnali mérleg 442 lángban álló autóról tett említést. A rendőrök és a csendőrök 65 személyt állítottak elő, nagyjából annyit, mint 24 órával ezelőtt. Arról nincsenek hivatalos adatok, hogy hány személyt Párizsban, és hányat vidéken. Rendőrségi források azonban utaltak arra, hogy a francia főváros körzetének számító Ile-de-France térségében enyhül a zavargások hevessége, míg vidéken a helyzet a korábbiakhoz képest nem változott.

Az utcai harcok egyébként a zavargások tizenkettedik éjszakáján is folytatódtak, Toulouse-ban kövekkel támadtak a kivonuló rendőrökre és felgyújtottak egy autóbuszt.

A lázongások egyik áldozata hétfőn belehalt sérüléseibe. A 61 éves Jean-Jacques Le Chenadecet Párisz Stains nevű elővárosában ütötte le egy fiatal még pénteken. "A támadó és egy társa odajött hozzánk, és megkérdezte, miről beszélünk. Mondtuk, hogy az autóinkról. Erre ököllel megütötte Jean-Jacques-ot, aki hanyatt vágódott" - mesélte el az áldozat szomszédja. Az áldozat özvegye találkozott Sarkozy belügyminiszterrel, akitől az elkövetők megbüntetését kérte.

Az MTI jelentése szerint Le Chenadec a zavargások első halálos áldozata, bár más források szerint már a lázongás első napján, október 27-én agyonvertek egy francia munkást. Jean-Claude Irvoas-t felesége és tizenhat éves lánya szeme láttára ölték meg Épinay-sur-Seine-ban.

Lőttek a tömegből

Az erőszakos cselekmények nem vesztettek hevességükből Franciaországban. A vasárnap esti összecsapásokban összesen 34 rendőrt sebesítettek meg. A többségükben fiatal bevándorlók ezúttal 528 járművett gyújtottak fel, 316-ot vidéken és 212-öt Párizsban.

A fővárosban az éjszaka egy szociális központot, egy pénztárat, egy gyógyszerraktárt és egy motorkerékpár-szaküzletet támadtak meg. Vidéken egyebek mellett két templom, több iskolaépület és két rendőrőrs ellen indítottak rohamot.

Öt autó égett ki Berlinben

Öt személyautót gyújtottak fel ismeretlen személyek hétfőre virradó éjjel Berlinben. Az öt gépkocsi a központi fekvésű Tiergarten kerület Moabit nevű részében lobbant lángra, öt különböző utcában, hajnali 1 és 3:30 óra között. Moabitban főként szegényebb családok laknak, közöttük viszonylag magas a külföldiek (törökök, arabok) aránya. A hatóságok azt is vizsgálják, vajon a berlini gyújtogatásoknak közük van-e a Franciaországot elárasztó utcai erőszakhullámhoz.

A politikai elit azonban óva intett attól, hogy "elsietett párhuzamot vonjanak a németországi és a franciaországi események között". Wolfgang Schäuble kijelölt belügyminiszter szerint lényegi különbség a két ország között, hogy Franciaországban a bevándorlók tömbösödve élnek külvárosi kerületekben, Németországban viszont a belvárosokban élnek, többnyire vegyesen. Igaz azonban, hogy azokon a részeken, ahol mégis blokkosodva élnek a bevándorlók - mint például Berlin belső kerületei közül Kreuzbergben -, "párhuzamos társadalmak" alakulhatnak ki, a bevándorlók a németektől elklönülve élik életüket.

A főváros egyik déli negyedében, Grignyben két rendőrt - az egyiket a nyakán a másikat a combján - házi készítésű tűzfegyverrel sebesítettek meg. Mindkettőjüket kórházba szállították, ahol Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter meglátogatta őket. A rendfenntartó erők más tagjainak a rájuk zúdult kőzáporok okoztak sérüléseket. A rendőrök 95 személyt állítottak elő.

Colombes délnyugat-párizsi elővárosban egy autóbuszon utazó 13 éves fiút is fejen találtak egy kővel. A gyereket kórházba szállították de sérülésének a mértékéről nem tettek említését.

A rendőrség nem lesz engedékeny

A francia belbiztonsági tanács vasárnap esti ülése Dominique de Villepin miniszterelnök közölte: hétfőn a televízióban ismerteti a kormány azt, hogyan szeretné felszámolni az egyre súlyosbodó belpolitikai válságot.

Chirac a rendőrségtől és az igazságügyi szervektől az eddigieknél erélyesebb fellépést kért, és hangsúlyozta: most a legfontosabb teendő a rend helyreállítása.

A köztáraság rendőrsége a belügyminiszter szerint szem előtt tartva a testület erkölcsi normáit, nem lehet engedékeny. "Vagy a bandák és a maffiózók törvénye érvényesül, vagy valamilyen más törvény" - hangoztatta Nicolas Sarkozy belügyminiszter vasárnap.

Ha nincsenek előállítások, akkor a randalírozókban egyfajta büntetlenségi érzés alakul ki, márpedig akkor az események megállíthatatlanok lesznek – fogalmazott a francia belügyminiszter.

A lakosság a rendőrséggel van

Sarkozy, akit korábban a kormány esélyegyenlőségi minisztere már bírált kemény kijelentései miatt, most sem finomkodott az utcán a rendőrökkel szembenálló bevándorlókkal kapdcsolatban: "Ha valaki rendőrökre lő, az bűnöző, ha valaki felgyújt egy autóbuszt vagy benzines palackot hajít egy sérült emberre, az bűnöző".

A rendőrségnek az állampolgárokat kell megvédenie - szögezte le, majd elégedetten nyugtázta, hogy meglátása szerint a lakosság a rend őreinek a segítségére siet a "bűnözők kézre kerítésében".

Belgiumban autóra vizeltek

A franciaországi zavargások nyomán Belgiumban is nő a feszültség - írja hétfői számában a La Derniere Heure című brüsszeli napilap. Az újság beszámolója szerint vasárnap késő este, 10 óra körül öt gépkocsit gyújtottak fel ismeretlen tettesek a belga fővárosban, Saint-Gilles kerületben, s a hét végén incidensek voltak más brüsszeli negyedekben is.

Szombat reggel például egy rendőrjárőr Schaerbeekben elfogott egy férfit, aki egy parkoló kocsira vizelt. A rendőrök követelték, hogy tisztítsa le a kocsit, amire ő nem volt hajlandó, sőt: a közeli kávézóból kiözönlött mintegy 15 fiatal, akik provokálni kezdték a rendőröket, azt kiabálva, hogy ha nem mennek el azonnal, olyan zavargások kezdődnek majd, mint Franciaországban. A lökdösődésben öt rendőr megsérült. Két embert - köztük a kocsira vizelőt - őrizetbe vettek, de ez utóbbi, bilinccsel a kezén megszökött.

A focicsapatáról - s az ott élő nagy számú bevándorlóról - híres brüsszeli kerületben, Anderlechtben a hét végén fiatalok egy csoportja azzal fenyegette meg a járőröző rendőröket, hogy benzines palackokkal (Molotov-koktélokkal) "felgyújtják majd a negyedet, akárcsak Franciaországban." A lap beszámolója szerint mintegy 40 fiatal üldözőbe is vette a rendőröket, akik kénytelenek voltak visszavonulót fújni, s elmenekülni... Egy másik helyszínen pedig fiatalok kukákat gyújtottak fel és telefonos kabinokat tettek tönkre.

Az iszlám fátyol viselésének iskolai tilalma a franciaországi zavargások egyik oka - vélekedett Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Erdogan, akivel a Milliyet című török napilap készített interjút hétfői számában, annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi folyamat a franciaországi iskolákban kezdődött, mert az iszlám fátyol iskolai viselését tiltó törvény hozzájárult a bevándorlók kirekesztettségi érzésének és ez erőszakot szült.