Újabb háborúellenes tüntetések világszerte

2003.03.23. 17:37
Újabb nagy tömegeket megmozgató tüntetések voltak vasárnap a világ számos országában az iraki háború ellen. Több iszlám országban radikális tömegek mentek az utcára.
A legnagyobb megmozdulást a pakisztáni Lahorban tartották, ahol legalább 200 ezren tüntettek a Muttahida Madzslisz-e-Amal (MMA) nevű iszlám koalíció felhívására. A helyszíni beszámolók szerint a tüntetők elítélték az "amerikai terrorizmust" és bírálták Pervez Musarraf pakisztáni elnököt is az Afganisztán elleni amerikai támadáshoz való, két évvel ezelőtti hozzájárulásáért, amely nélkül szerintük nem tört volna ki az iraki háború.

A tiltakozó fiatalok Szaddám Huszein iraki elnök képei mellett Oszama bin Laden al-Kaida-vezér portréit is magukkal vitték a menetbe, amelyben ott voltak a pakisztáni közélet ismert személyiségei, köztük Navaz Sarif volt kormányfő is. Dzsakobábádban a biztonsági erők megakadályozták, hogy a szintén az MMA szavára összesereglett 2000 fő eljusson a Sabaz légitámaszponthoz, az afganisztáni háborúban használt legnagyobb amerikai bázishoz.

Szolidaritás

Tüntetések voltak az iraki háború ellen vasárnap a jordániai Maanban, a helyi iszlám radikálisok egyik központjában is. A helyi al-Husszein egyetem szinte a teljes, 4000 főnyi hallgatósága tüntetett a háború ellen és szolidaritásukat fejezték ki Szaddám Huszeinnel, egyben követelték a Jordániában állomásozó amerikai katonai egységek, sőt az amerikai nagykövet távozását is. A rendőrség körülvette az egyetemet, de nem avatkozott be.

A dél-libanoni Bász menekülttáborban mintegy 7000 palesztin vonult fel, amerikai és brit zászlókat égetve és kitartásra szólítva fel Szaddám Huszeint. A tüntetők a megmozduláson elítélték az arab államok "szégyenteljes hallgatását" is, jelentette az AFP helyszíni tudósítója.

Füstmérgezés, letartóztatások, ima

Több ezren vonultak az amerikai nagykövetség elé Bahrein fővárosában, Manamában is. A rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta szét a tömeget, amely autógumikat gyújtott fel az amerikai képviselet közelében. Három embert füstmérgezéssel kórházba kellett szállítani.

Jemenben letartóztatták az ellenzék négy vezetőjét, akiket a pénteki tüntetéseken kirobbant, négy halálos áldozattal járó zavargásokért tettek felelőssé. A jemeni hatóságok összesen 34 személyt vettek őrizetbe. Szófiában 300 környezetvédő tüntetett az Egyesült Államok nagykövetsége előtt, George Bush amerikai elnököt Hitlerhez hasonlítva. Ruszéban a bolgár pravoszláv, katolikus és örmény egyházak papjai közös imádkozást tartottak a békéért a város főterén.

Több ezren tüntettek a szicíliai Sigonellában a legnagyobb Földközi-tengeri amerikai katonai támaszpont előtt az iraki háború ellen. A tüntetők három percre bekapcsoltak egy riasztó szirénát, majd a földre feküdtek, mintha légitámadásra várnának. Pisában a nemzetközi békemozgalom szivárványszínű, 70 négyzetméteres zászlaját tűzték ki a Ferde Toronyra, száz fiatal pedig az alatta lévő Csodák terének gyepére feküdt, testükkel a NO WAR (Háborút ne!) feliratot formázták.  • Tippek
  • Bankszámla