Valér
4 °C
8 °C

Háborúellenes tüntetések tombolnak az iszlám országokban

2001.10.08. 16:48
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Afganisztánt ért vasárnapi ellencsapás ellen tüntettek világszerte hétfőn. A tálibok mellett tüntető tömeg ENSZ-irodákat, rendőrörsöket, bankokat gyújtott fel a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában.
Az ENSZ irodáinak otthont adó épületegyüttest támadott meg, és gyújtott fel hétfőn a délnyugat-pakisztáni Kvetta városában az utcákra vonuló és a tálibok mellett tüntető tömeg. Gáza városában a palesztin rendőrség lövésekkel és könnygázgránátokkal oszlatta fel az erőszakos felvonulók tömegét.

A rendőrséggel könnygázzal oszlatta fel a tüntető tömeget

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a kvettai repülőtér közelében fekvő irodáit a dühöngő tüntetők felgyújtották. A mintegy 4000 ember emellett öt mozi épületét és egy rendőrőrszobát is felgyújtott, egy bankot pedig megrongált. A rendőrség könnygázzal és levegőbe leadott lövésekkel próbálta megfékezni a tüntetőket: egy személy életét vesztette, míg 26-an megsebesültek.

Összetűzések a palesztin területeken

A palesztin rendőrség maga is kemény fellépésre kapott utasítást és könnygázgránátokkal oszlatta fel hétfőn Gázában az amerikai támadás ellen tüntető muszlim fiatalok tömegét. A többezres, Oszama bin Ladent éltető tömeg megfékezésére a Reuters szerint a helyi rendőrség éleslőszert is használt. Az első adatok szerint a Hamász által szervezett tüntetés során az összecsapásokban legalább két palesztin meghalt, négyen megsebesültek.

Több ezres tüntetések voltak Egyiptomban is, különböző egyetemeken: a résztvevő fiatalok az Afganisztán elleni amerikai csapások miatt tiltakoztak, s közülük egyesek azt az iszlám elleni háborúnak minősítették.