Judit
2 °C
7 °C

Tüntetés Belgrádban

2000.04.14. 18:20
Belgrádban ötvenezer ember Milosevics lemondását és előrehozott választásokat követelt az egyesült szerb ellenzék péntek délutáni tüntetésén. Eközben reggel a szarajevói újságokban egyoldalas hirdetésben jelent meg - többek között - Milosevics körözése.
50 ezer ember vett részt a tűntetésen
50 ezer ember vett részt azon a pénteki belgrádi tüntetésen, ahol Slobodan Milosevics lemondását és előrehozott választásokat követelnek. Ez az első tüntetés, amióta januárban a nagyobb szerb ellenzéki pártok közös stratégiát dolgoztak ki Milosevic megbuktatására. A ,,Le az erőszakkal - Szabad választásokért" mottójú tüntetés várhatóan három órán keresztül tartott.

A ,,Szövetség a változásért" csoportba tömörülő ellenzéki vezetők csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták: a tüntetés fordulópont az ellenzék számára, és a változás érdekében tett nyomásgyakorlás kezdetét jelenti. A hivatalos menetrend szerint a helyhatósági választások 2000 második felében, parlamenti választások 2001 szeptemberében és elnökválasztások 2002 decemberében lennének. Milosevic elnök kormánya mindeddig megtagadta a választások előrehozatalát.

Annak ellenére, hogy a hivatalosságok nem tiltották be a megmozdulást, a rendőrséget már pénteken reggel mozgósították. Hat, a tüntetésről írni kívánó külföldi újságírót és három spanyol üzletembert visszafordítottak a belgádi repülőtérről.

Eközben pénteken reggel a szarajevói sajtóban Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic és Ratko Mladic körözési felhívása a teljes hirdetési oldalt elfoglalta. A szarajevói amerikai nagykövetség által fizetett hirdetések tartalmazzák a keresett személyek fényképeit, és a kézreadónak öt millió dollárt ajánlanak. Az amerikai külügyi hivatal május 2-tól az egész balkáni sajtóban közzé akarja tenni a hirdetéseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?