Tüntetés Belgrádban

2000.04.14. 18:20
Belgrádban ötvenezer ember Milosevics lemondását és előrehozott választásokat követelt az egyesült szerb ellenzék péntek délutáni tüntetésén. Eközben reggel a szarajevói újságokban egyoldalas hirdetésben jelent meg - többek között - Milosevics körözése.
50 ezer ember vett részt a tűntetésen
50 ezer ember vett részt azon a pénteki belgrádi tüntetésen, ahol Slobodan Milosevics lemondását és előrehozott választásokat követelnek. Ez az első tüntetés, amióta januárban a nagyobb szerb ellenzéki pártok közös stratégiát dolgoztak ki Milosevic megbuktatására. A ,,Le az erőszakkal - Szabad választásokért" mottójú tüntetés várhatóan három órán keresztül tartott.

A ,,Szövetség a változásért" csoportba tömörülő ellenzéki vezetők csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták: a tüntetés fordulópont az ellenzék számára, és a változás érdekében tett nyomásgyakorlás kezdetét jelenti. A hivatalos menetrend szerint a helyhatósági választások 2000 második felében, parlamenti választások 2001 szeptemberében és elnökválasztások 2002 decemberében lennének. Milosevic elnök kormánya mindeddig megtagadta a választások előrehozatalát.

Annak ellenére, hogy a hivatalosságok nem tiltották be a megmozdulást, a rendőrséget már pénteken reggel mozgósították. Hat, a tüntetésről írni kívánó külföldi újságírót és három spanyol üzletembert visszafordítottak a belgádi repülőtérről.

Eközben pénteken reggel a szarajevói sajtóban Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic és Ratko Mladic körözési felhívása a teljes hirdetési oldalt elfoglalta. A szarajevói amerikai nagykövetség által fizetett hirdetések tartalmazzák a keresett személyek fényképeit, és a kézreadónak öt millió dollárt ajánlanak. Az amerikai külügyi hivatal május 2-tól az egész balkáni sajtóban közzé akarja tenni a hirdetéseket.  • Hírek
  • Támogatások