Valér
4 °C
8 °C

Füvezett a lengyel kormányfő

2008.05.13. 10:25
Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy interjúban elmesélte, hogy fiatal korában sokat ivott és füvet is szívott. Ma már nem büszke erre, és gyerekeit is lebeszéli a drogokról.

A lengyel miniszterelnök a Newsweek Polska című lapnak adott interjújában feltárta ifjúkori botlásait. Donald Tusk azt mondta, hogy fiatal korában rendszeresen nagy ivászatokon vett részt és marihuánát is szívott.

"Más drogot nem használtam, és ez az ifjúkori kilengés szerencsére nem befolyásolta a későbbi életemet. De nem vagyok büszke rá. Tiszta szívből mondom: minden drog rossz. Szeretném megismételni, amit a gyerekeimnek mondtam: ha bárki kábítószert ajánl neked, utasítsd el, mert minden drog rossz dolog" - mondta a lengyel kormányfő.

Akkoriban Tusk kéményeket és magas épületeket festett, és munkásszállón élt. "A munkásszállások élete és az a fajta fizikai munka, amelyet végeztem, nem éppen Platón olvasására ösztönzött" - mondta a kormányfő. A jogász végzettségű politikus akkoriban ellenzéki tevékenysége miatt nem dolgozhatott eredeti szakmájában. "A munkásszálláson mellettünk lakó villanyszerelőket soha nem láttam józanul" - mondta egykori környezetéről.

A kormányfő vallomásai ennél is távolabbi időkig nyúltak vissza. Elmondta, hogy, gyerekkorában apja nagyon szigorúan bánt vele, még derékszíjjal is megverte. "Választhattam, hogy a keskenyebb vagy szélesebb szíját veszi elő - így tanultam meg, mit jelent ez a fogalom: választási szabadság" - magyarázta. Apja halálakor ezért bizonyos megkönnyebbülést érzett, ami miatt még ma is szégyenkezik kissé.

Lengyelországban provokatívnak minősültek azok a kijelentések is, melyeket Tusk a katolikus egyházzal kapcsolatos korábbi viszonyáról mondott. A gyerekkori hittanórákon a plébános "abszurditásokkal táplált minket" - mondta például, megemlítve, hogy egy ízben ezt mondta nekik: aki egy órával a szentáldozás után a padlóra köp, azt azonnal villámcsapás éri. A gyermek Tusk azonnal kipróbálta ezt. Később nem kötött egyházi esküvőt, amit csak három éve pótolt.

A konzervatív ellenzék PR-trükknek tartja Tusk vallomását. "Azért gyónt nyilvánosan, mert egyre több információ kerül elő a múltjáról" - mondta a jelenlegi fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság frakcióvezetője. A Tusk pártjához tartozó Julia Pitera, a kormány korrupcióellenes megbízottja ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy Tusk vallomása "bizalmat teremt".