Megszakadtak a tárgyalások a csecsen túszejtőkkel

2004.09.02. 12:22
Kommunikálni tudnak velük, de az érdemi tárgyalásokat egyelőre nem folytatják az orosz hatóságok az észak-oszétiai iskolában szerdán 354 személyt, köztük egyes források szerint 132 gyereket túszul ejtő csecsen lázadókkal. A túszejtők szerdán azzal fenyegetőztek, 50 gyerekek megölnek, minden egyes társuk haláláért.
 • Putyin nem beszél, al-Kaida-szál a csecsen terroristáknál >>>

  Megszakadtak a szerdán este kezdődött a tárgyalások csütörtökön az észak-oszétiai terrorakció helyszínén, Beszlan városában az orosz állam megbízottai és a túszejtők között. Valerij Andrejev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) észak-oszétiai vezetője ugyannakkor semmit sem árult el a tárgyalások tartalmáról.

  A Ria-Novosztyi értesülései szerint a hatóságok továbbra is kapcsolatban állnak a terroristákkal, a kommunikáció azonban "egyirányúvá vált".

  Adatok Észak-Oszétiáról
  forrás: BBC Online
  Észak-Oszétia, amelynek egyik iskoláját terroristák egy csoportja szerda reggel hatalmába kerítette, és a különböző jelentések szerint 120-400 embert - diákokat, tanárokat, szülőket - ejtett túszul, az Orosz Föderáció egyik legkisebb köztársasága. A Kaukázus középső részén elterülő köztársaságnak közel 700 ezer lakosa van, mind ortodox keresztények. Hatvan százalékuk oszét, harminc orosz. Az 1920 és 1924 között Hegyi Autonóm Köztársaságnak nevezett terület 1924 júliusában autonóm területi, majd 1936 decemberében autonóm köztársasági státust kapott. Fővárosa Vlagyikavkaz. (MTI)
  A csecsen válság hatásai
  A túszdráma képei
  A Szovjetunió felbomlása után nem sokkal, 1992-ben ingusföldi csapatok megtámadták a szomszédos Oszétiát, mert a csecsenekkel rokon ingusok maguknak követelnek egy területet Vlagyikavkaz körül. Oszétia a véres konfliktusban Moszkva segítségével visszaverte a támadást. A harcoknak több száz halálos áldozata volt, és Oszétiából elmenekült az ott élő ingusok legtöbbje. A két köztársaság azóta sem kötött békét egymással. (MTI)
  A túszdráma eddig
  #alt#
  Orosz katonák az iskola közelében (EPA)
 • 354 túszt ejtettek a csecsen terroristák
 • köztük 132 lehet a gyerekek száma
 • a terroristák 15-25-en lehetnek
 • 15 gyerek kiszabadult, vagy elengedték őket
 • 7 halálos áldozat, 10 sebesült
 • A csecsen fegyveresek 354 túszt tartanak fogva szerda délelőtt óta az oroszországi iskolában. Ellentmondó jelentések érkeznek arról, hogy hány gyermek és felnőtt van a túszejtők fogságában, az ITAR-TASSZ jelentése szerint 132 gyermek esett túszul.

  A túszdráma percről percre >>>

  Gyerekek kivégzésével fenyegetőznek

  A terroristák azzal fenyegetőznek, hogy minden egyes megölt társukért 50, a sebesültekért 20 gyereket végeznek ki túszaik közül, közölte szerda délután Kazbek Dzantijev észak-oszétiai belügyminiszter, ha az orosz csapatok nem hagyják el Csecsenföldet, és nem szabadítják ki bebörtönzött ingusföldi társaikat.

  A fegyveresek követelték továbbá, hogy utazzon a helyszínre a 2002-es moszkvai túszdráma idején közreműködő Leonyid Rosal gyermekorvos, aki késő este meg is érkezett. Helyszínre repül az orosz muftiátus egyik feje, Izmail Hazrat Sangarejev is, aki a Koránnal ellentétesnek ítélte az akciót, és felajánlotta, kész saját magával kiváltani a gyerekeket.

  Illetékesek a helyszínen elmondták, hogy tudomásuk szerint "többé-kevésbé elfogadhatóan bánnak az iskolásokkal", de vizük és élelmük nincsen. A hatóságok felajánlották a fegyvereseknek, hogy élelmiszert és vizet visznek nekik és a túszoknak, de ezt a terroristák elutasították. A gyerekek kielégítő állapotáról szóló értesüléseket késő este megerősítették.

  15-25 terrorista lehet, 2-4 halálos áldozat eddig

  Az Itar-Tassz orosz hírügynökség úgy tudja, hogy körülbelül 25 (számukat 15, 17-re, sőt harmincra is becsülik is) feketébe öltözött, maszkos fegyveres rontott be az iskolaudvarra, ahol épp tanévnyitó ünnepséget tartottak a diákok és szüleik részvételével.

  A terrorakciót moszkvai idő szerint tízkor hajtották végre. A fegyveresek zárt teherautón érkeztek, és amikor elfoglalták az iskolát, tűzharc bontakozott ki az épületben tartózkodó rendőrökkel, aminek következtében egy civil és egy támadó életét vesztette, több szülő pedig megsebesült. A túszejtők a tornateremben terelték össze foglyaikat, és aknákat raktak le az iskola bejáratainál, az épület felrobbantásával fenyegetőzve.

  Az akciót a köztársaság közigazgatási székhelyétől, Vlagyikavkaztól nem messze, a csecsen határhoz közeli Beszlan városában, Észak-Oszétiában hatották végre.

 • Putyin nem beszél, al-Kaida-szál a csecsen terroristáknál >>>
 • A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  15%
  5980 Ft
  5083 Ft
  15%
  5990 Ft
  5092 Ft
  • Eladnék
  • Betét