Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Megoldatlan maradt szeptember 11. rejtélye

2003.09.11. 08:00
Bár csütörtökön lesz két éve, még mindig homály fedi a World Trade Center és a Pentagon elleni terrortámadások hátterét - írja a Washington Post. A példa nélküli merényletekhez vezető eseményeket egészen másként ítéli meg az FBI és a titkosszolgálatok esetleges ballépéseit vizsgáló kongresszusi bizottság.
Hiába folytatta le az ügyben története legnagyobb nyomozását az FBI, 180 ezer kihallgatás és hétezer ügynök munkája kevésnek bizonyult annak megválaszolására, miként hajthatták végre az összeesküvők a támadásokat. "Elég sokat tudunk, de sajnos nem tudunk mindent" - nyilatkozta a lapnak Larry Mefford, a Szövetségi Nyomozóiroda terrorelhárítási részlegének vezetője.

Ki segítette a géprablókat?

A sok ismeretlen részlet egy része apróság - írja a Post. Még mindig nem tudják, hogy Mohamed Atta, a géprablók vezére és társa miért késte le kis híján a később a World Trade Centerbe vezetett gépet. Mint ahogy azt sem értik, miért foglaltak szobát Las Vegasban a géprablók.

A legfontosabb megválaszolatlan kérdés azonban az, hogy segítette-e bárki is a géprablókat az Egyesült Államokban. A kongresszusi vizsgálóbizottság szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a támadások előtt Amerikába küldött al-Kaida tagok segítették a géprablókat. A honatyák szerint a géprablók tervét legfeljebb részben ismerő segítőket a szaúdi kormány tagjai is segíthették. A gyanúsítás ellen Szaúd-Arábia hevesen tiltakozott, a részletek nyilvánosságra hozatalát követelte.

Nem találtak kapcsolatot

Bár a kezdetekben az FBI is segítőhálózatra gyanakodott, a nyomozás 2002-es lezárásakor már más véleményen voltak. "A géprablók gyakorlatilag feltűnés nélkül éltek, nem volt ismert terrorista kapcsolatuk" - idézi Robert Mueller FBI-igazgató a kongresszusi bizottság előtt tett nyilatkozatát a Post.

A kongresszusi vizsgálók szerint ennek pont az FBI nyomozása mond ellent. A szövetségiek tizennégy embert vettek őrizetbe a géprablókkal ápolt kapcsolataik miatt, akik közül hetet a támadások előtt már megfigyelés alatt tartottak.

A kongresszusi jelentés szerint ez ismét felveti a kérdést, hogy az FBI "mennyit tudott az iszlám szélsőségesek amerikai tevékenységéről a támadások előtt" - írja a Post.

Ki számít al-Kaidásnak?

Az FBI szerint a kongresszus "elavult adatok" alapján jutott hibás következtetésre. "A tizennégy úgynevezett segítőt alaposan, néha kétszer, háromszor is ellenőriztük és nem állapítottunk meg kapcsolatot köztük és a géprablók között" - nyilatkozta a Postnak egy neve elhallgatását kérő nyomozó. Mint mondta, csak azért, mert valakinek "korlátozott kapcsolata" volt a géprablókkal, még nem jelenti, hogy az al-Kaida tagja.

A titkosszolgálatok megint tévednek - vélekedik Eleanor Hill, a kongresszusi vizsgálat stábigazgatója. "Nem az a kérdés, hogy tudtak-e a géprablók tervéről, hanem az, hogy az al-Kaida helyezte-e őket az Egyesült Államokba" - nyilatkozta a Postnak.

Hálózatépítő Mohamed

Az al-Kaida amerikai szervezettségét jelzi, hogy a CIA adatai szerint a szeptember 11-i támadást kiötlő Kálid Sejk Mohamed 2001. májusában az Egyesült Államokba utazott és terroristahálózat kiépítésébe kezdett.

A kongresszusi vizsgálók figyelmét leginkább egy San Diegóban élő szaúdi keltette fel. Omar Bajumi két géprablóval állt kapcsolatban, látszólag ő biztosított szállást nekik San Diegóban. A hírszerzők és az FBI között komoly vita folyt Bajumi feltételezett al-Kaida kapcsolatairól. Az FBI egyik forrása szerint a férfi szaúdi kém.

Gyanús ebéd

Bajumi 2000 január 15-én találkozott a géprablókkal. A férfi az FBI forrása szerint Szaúd-Arábia Los Angeles-i konzulátusára ment ismeretlen okokból. Távozása után az FBI tanújával együtt étterembe ment, ahol ebéd után társultak az ott arabul beszélgető géprablókhoz. Később Bajumi foglalózta le a terroristák San Diegó-i lakását.

Félreértették

Az FBI a kongresszusi nyomásra pótlólagos nyomozást folytatott le, Szaúd-Arábiában hallgatta ki Bajumit. Mint kiderült, a férfi eredetileg egy másik étterembe indult, de azt időközben hentesüzletté alakították. A férfi állítását a hentes is megerősítette, emlékezett a három és fél évvel ezelőtti napra. Mint mondta, ő ajánlott neki éttermet a közelben.

A lakáselőlegről meg kiderült, hogy afféle "hét perces kölcsön" volt. Az akkor még Los Angelesben tartózkodó terroristák azonnal befizették az összeget Bajumi folyószámlájára.

Maradt a rettegés

Az FBI szerint tehát nem voltak segítői a géprablóknak. A hírszerzés adatai szerint az al-Kaida ugyanakkor épített ki hálózatot Amerikában. A titkosszolgálatok pedig, a tavalyihoz hasonlóan megerősített védelemmel készülnek az évfordulóra. Bár a CIA jelentése szerint Oszama bin Laden hálózata jelentősen meggyengült, vezetői kétharmadát megölték vagy elfogták, a brit titkosszolgálatok biztosra veszik a támadást.