Szilárda
-4 °C
3 °C

'Valamilyen terrortámadás biztos lesz'

2003.09.04. 07:01
Öngyilkos merénylők nagy-britanniai támadásától tart a londoni rendőrfőkapitány, aki szerint az ilyen merényletek veszélye a többszörösére emelkedett az utóbbi időben.
Sir John Stevens, akinek szavait a csütörtöki The Times idézte, a szeptember 11-ei amerikai terrortámadás második évfordulója elé időzített nyilatkozatában azt mondta: a brit terrorelhárítás minden eddiginél magasabb fokú készültségben van.

Sir John szerint a rendőrség és a kormány egyaránt azzal számol, hogy valamilyen terrortámadás bizonyosan lesz Nagy-Britanniában. Erről pontos hírszerzési értesülés nincs, de csak idő kérdése egy merénylet elkövetése - tette hozzá a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt.

A rendőrfőkapitány kijelentette: nem habozna katonai erő kivezénylését kérni London utcáira, ha a fenyegetés olyan szintre hágna, mint az év elején a Heathrow repülőtéren.

Februárban a legnagyobb brit repülőtéren és tágabb környékén több hétre a hadsereg harckocsikkal megerősített egységei vették át az ellenőrzést, miután a kormány olyan hírszerzési értesüléseket kapott, hogy az amerikai merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat kézi rakétafegyverrel utasszállító repülőgép lelövésére készül.

Sir John szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az al-Kaida kapcsolatokat épített ki nagy-britanniai szélsőséges csoportokkal, és az "ügyért meghalni kész talpasokat toboroz", akiknek fanatizálására vallási megszállottakat alkalmaz.

Öngyilkos merényleteket még soha nem követtek el Nagy-Britanniában, ám tavasszal két brit állampolgár ilyen támadást hajtott végre Izraelben - írta a csütörtöki The Times. A vezető brit napilap értesülése szerint a Scotland Yard szakértőket küldött Izraelbe, tanulmányozandó a terrorelhárítási módszereket.

A kiemelt londoni idegenforgalmi és politikai intézmények védelmét már májusban látványosan megerősítették; a parlamentet betontömbökkel vették körül, hogy ne lehessen robbanószerrel megrakott járművel az épületnek hajtani.

Vasárnap a terrorelhárító hatóságok eddig példátlan katasztrófavédelmi gyakorlatot hajtanak végre a londoni Cityben; a feladat feltételezett vegyi és biológiai támadás következményeinek felszámolása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!