Lehel
17 °C
27 °C

Bush: A terroristák háborút indítottak

2003.08.23. 16:18
A világ nem hagyja magát megfélemlíteni - mondta George W. Bush szokásos heti rádióüzenetében azt követően, hogy Bagdadban 23 ember vesztette életét a terrortámadásban, a jeruzsálemi buszrobbantásnak pedig 20 halottja volt.
George W. Bush amerikai elnök szerint a héten Irakban és Izraelben elkövetett véres merényletekért felelős terroristák tálib jellegű kormányok létrehozását tekintik céljuknak. Szokásos heti rádióbeszédében Bush elnök az ENSZ bagdadi képviselete, és egy jeruzsálemi autóbusz ellen kedden végrehajtott öngyilkos merényletekre utalt vissza. Bagdadban 23 ember - köztük Sergio Vieira de Mello, az ENSZ iraki különmegbízottja - vesztette életét a terrortámadásban, a jeruzsálemi buszrobbantásnak 20 halottja volt.

"A terroristák háborút hirdettek minden szabad ország és minden állampolgárunk ellen. Céljuk világos. Inkább az Afganisztánt korábban irányító tálibokéhoz hasonló, elnyomó kormányokat akarnak" - jelentette ki szombaton az amerikai elnök. "A terroristák azért követnek el rémtetteket, mert azt szeretnék, hogy a civilizált világ meghátráljon és visszavonuljon, így kierőszakolhatnák parancsuralmi látomásuk megvalósulását" - mondta, hozzátéve, hogy nem tesz engedményeket a terrorizmus elleni háborúban.

"Afganisztántól Irakon át a Fülöp-szigetekig, és másutt is hadjáratot folytatunk a terroristák és szövetségeseik ellen, bárhol legyenek is, bármilyen terveket is forraljanak és bárhol lépjenek is színre" - szögezte le. "A hadjárat áldozatokat és eltökéltséget követel...Irak alapvető arcvonal ebben a háborúban" - toldotta meg az AFP francia hírügynökség szerint.

"A világ nem hagyja magát megfélemlíteni" sem Irakban, sem máshol. "Az Egyesült Államok, az ENSZ és a civilizált világ változatlanul az iraki nép mellett áll. Egy erőszakos kisebbség nem fogja meghatározni Irak jövőjét. Eltökélt szándékunk megakadályozni, hogy gyilkosok szabjanak irányt a Közel-Kelet jövőjének. Az erőszak alapzatán soha nem fog felépülni egy palesztin állam" - hangsúlyozta Bush elnök.