16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 1
Brazília 0

Tömeges öngyilkosság Ugandában

2000.03.21. 15:42
Legalább ötszáz ember halt meg Ugandában, mikor egy szekta tagjai felgyújtották magukat. Az áldozatok között gyerekek is vannak, a rendőrség emiatt gyilkosságként is kezeli a történteket. Ugandában tavaly két veszélyesnek minősített szektát is feloszlattak, és az utóbbi pár évtizedben több mint ezer ember végzett magával világszerte ilyen módon.

A tetemek annyira összeégtek, hogy tulajdonképpen lehetetlen a holttestek azonosítása
Még mindig nem tudni pontosan, hányan vesztették életüket a pénteki ugandai tömeges öngyilkosság során. Hivatalos adatok szerint legalább ötszáz tetemet találtak az Isten Tízparancsolata Helyreállítása nevű szekta kanungui templomában. A legfrissebb hírek szerint négy rendőrtiszt is az áldozatok között volt.

A tetemek annyira összeégtek, hogy tulajdonképpen lehetetlen a holttestek azonosítása, és valószínűleg az áldozatok pontos számára sem derül fény. A helyszínre érkező mentők nem tudtak időben bejutni az épületbe, mert az ablakokat és ajtókat beszögelték.

A hétfőn a helyszínre látogató Edward Rugumayo belügyminiszter jelentést készít Yoweri Museveni elnöknek, aki korábban már arra kérte a helyi és vallási vezetőket, hogy tartsák távol az embereket a veszélyes szektáktól.

A japán szekta elnézést kér
A japán Legfelsőbb Igazság szekta, amely öt évvel ezelőtt gáztámadást intézett a tokiói metró ellen, most bocsánatot kért a történtekért. A kocsikban és az állomásokon terjedő szarin-gáz akkor 12 halálos áldozatot követelt, és több mint ötezer embert kellett orvosi segítségben részesíteni - sokan még ma is szenvednek az utóhatásoktól. Tatsuko Muraoka, a szekta vezetője most azt nyilatkozta, hogy felülvizsgálják a bűncselekménnyel kapcsolatos eddigi álláspontjukat, bocsánatot kérnek, és mindent megtesznek, hogy valamilyen módon kárpótolják az érintetteket. A szekta decemberben ismerte el először a felelősségét, és a történtek óta még a nevét is megváltoztatta. Shoko Asahara korábbi vezető és más szektatagok ellen egyébként még folyik az eljárás a támadás megszervezése miatt. Az egyik vezetőt, Masato Yokoyamát szeptemberben halálra ítélték.
Museveni elnök szerint kormánya tiszteletben tartja a vallásszabadságot, de feladata megvédeni a polgárokat a veszélyes vallási vezetőktől. Az elnöki szóvivő elmondta, hogy Musevenit az dühítette a leginkább, hogy az öngyilkos felnőttek gyermekeket is magukkal vittek a halálba. Az ugandai rádió szerint az elnök néhány szektavezetőt azzal vádol, hogy azok elveszik a gyanútlan hívek vagyonát, és életveszélyes tanokat terjesztenek.

John Kisembo nyomozó szerint a felnőtteket öngyilkosság, a gyerekeket viszont gyilkosság áldozataként fogják kezelni. A tábornok azt is elmondta, hogy a szekta vezetői valószínűleg régóta tervezték az öngyilkosságot, a szemtanúk vallomásai is erre utalnak. Állítólag Joseph Kibweteere vezető (korábbi ellenzéki politikus) arra buzdította híveit, hogy adják el vagyonukat és készüljenek a mennyországba.

Azt nem tudni, hogy Kibweteere vagy más vezetők (akik között kiközösített katolikus papok és apácák is vannak) a hívekkel együtt elpusztultak-e. Jelek szerint a szekta katolikusnak vallhatta magát, mivel a helyszínen több feszületet is találtak.

Az ugandai hatóságok tavaly ön- és közveszélyessége miatt két szektát is feloszlattak. Novemberben Ntusiban számoltak fel egy illegális tábort, ahol egy tinédzser prófétanő hirdette tanait. Szeptemberben az ezer tagot számláló luweroi Világ Üzenet Utolsó Figyelmeztetés Templomát szüntették meg. Az ottani "mérleg": hét kislány, akiket szexuálisan zaklattak, három akarata ellenére fogvatartott kisfiú, és 18 sírhant.

Öngyilkos szekták
A legsúlyosabb tragédiát a Jim Jones tiszteletes által alapított Nép Temploma okozta. Jones magát Jézus és Lenin reinkarnációjának tartotta, és nukleáris holokausztról szónokolt. 1977-ben híveivel Guyanába ment, ahol a dzsungelben Jonestown néven alapítottak közösséget. Két évvel később szörnyű véget ért a történet: Jones 638 felnőttnek és 236 gyermeknek parancsolta, hogy mérget igyon. Aki ellenállt vagy szökni próbált, azt a vezető lelőtte - a nyomozók Jonest is golyóval a fejében találták meg.

1993-ban David Koresh rockénekes vált az ítéletnap prófétájává. A Dávid Törzse a texasi Wacoban élt és több mint 80 híve volt. Koresh a szex, szabadság és forradalom evangéliumát hirdette, és azt állította, hogy ő Jézus Krisztus. 1993 februárjában szövetségi ügynökök próbáltak székhelyükre behatolni, de a rajtaütési kísérletből 51 napos ostrom lett. Végül a rendőrség megrohamozta az épületet, nem tisztázott körülmények között tűz ütött ki, és 86 ember meghalt.

A nyomozás ebben az ügyben máig tart. Március közepén az amerikai hadsereg Fort Hood nevű bázisán "modellezték" a 7 éve történteket. Az FBI '93-as infra-felvételein ugyanis azonosítatlan villanások voltak láthatók. Az FBI szerint a környező szemét és üvegszilánkok csillantak be a felvételeken, míg az áldozatok képviselője szerint a villanások lövésekre utalnak. A kormány szerint a tűz az öngyilkosság eszköze volt, a másik oldal szerint az a lövések miatt ütött ki, vagy legalábbis az áldozatok a lövések miatt nem tudtak menekülni. A mostani vizsgálat a rekonstruált helyzetben ismétli meg a felvételeket.

1987-ben Luc Jouret and Joseph di Mambro megalapította a Nap Templomának Rendjét. A szekta mottója "pénz, szex és élvezet" volt, és sok vagyonos követője akadt. A szekta vallásában fontos szerepe volt a Napnak, szerintük az öngyilkossággal újjászületnek a Szíriuszon. A szekta akkor került a figyelem középpontjába, amikor megtalálták több mint ötven áldozatát Svájcban, illetve Kanadában. A halál nem mindegyikük esetében volt önkéntes: egyeseket lelőttek, másokat megfojtottak. A 46 éves alapító, Jouret is az áldozatok között volt. 1995-ben és '97-ben további halottakra bukkantak.

A kaliforniai Menny Kapuja szekta úgy tartotta, hogy a Hale-Bopp üstökös mögött egy űrhajó repül, és fel fogja venni őket. 1997-ben az üstökös érkezésekor a szekta 39 tagja megmérgezte magát. Marshall Applewhite és Bonnie Nettles alapítók a szekta honlapján azt közölték, hogy öngyilkosságukkal egy magasabb rendű életbe távoztak.  • Hírek
  • Hírek