Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A nagyszombati érsek is szerepel a szlovákiai ügynöklistán

2005.02.10. 11:09
Ján Sokol nagyszombati érseknek, a Szlovák Püspöki Konferencia alelnökének neve is szerepel az egykori csehszlovák államrendőrség, az StB ügynökeinek névsorában. Feltételezések szerint Sokol a kommunista rendszerben azért lehetett püspök, mert személyét a rezsim elfogadhatónak találta. Az SME szlovák lap a pravoszláv egyház eperjesi főpapjáról, a 77 éves Nikolaj metropolitáról is úgy tudja, hogy 1984-től az StB ügynöke volt.

Az SME című szlovák lap közlése szerint Sokol ügynöki besorolásban szerepel az StB egykori állományának névjegyzékében. Az információt megerősített Ján Langos, az ügynöklistákat fokozatosan a világhálón is megjelentető Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) igazgatója is. Langos a lapnak elmondta: ügynökként nyilvántartott személy csakis az lehetett, aki személyes egyetértését adta az együttműködéshez.

Egyeztettek a Vatikánnal

Más elbírálás alá esik, ha az StB valakit csak ügynökjelöltként tartott nyilván. Ez a kiszemelt személy tudta nélkül is történhetett. Ján Sokol 17 éven át volt besúgásra kiszemelt személy, ezt követően, 1989-ben, a rendszerváltás évében ténylegesen is ügynök volt, majd amikor három hónappal később, 1989 júniusában, alig fél évvel a rendszerváltás előtt érsek lett, ügynöki aktáját megsemmisítették. A dokumentumok megsemmisítését tanúsító bizonylat fakszimiléje látható lesz az ÚPN honlapján.

A lap az ÚPN munkatársának feltevésére hivatkozva megjegyzi: Sokol a kommunista rendszerben azért lehetett püspök, mert személyét a rezsim nyilván elfogadhatónak találta. Az akkori gyakorlat szerint a kommunista vezetés az ilyen esetekben rendszerint tárgyalt a Vatikánnal, és minden esetben csakis olyan egyházi méltóság kinevezésével értett egyet, akit kordában tartható személynek talált. Az érsek titkársága jelezte: az üggyel kapcsolatosan majd írásban nyilatkozik.

Közlekedési kihágással zsaroltak

A szlovák lap arról is beszámol, hogy az StB Frantisek Tondrát, a szepesi káptalan püspökét, a Szlovák Püspöki Konferencia elnökét is ügynöknek szemelte ki, így aztán a dokumentumokban a neve szerepel is az ügynökjelöltek között. Tondra azonban nem hajtott fejet az államrendőrség kényszerítő eszközei előtt: az együttműködést megtagadta.

A szepesi káptalan püspöke a lapnak elmondta, hogy az StB annak idején a legkülönfélébb kényszerítő eszközökkel, általában megfélemlítéssel próbálta beszervezni a papokat. Példaként említi, hogy egy papot holmi apró közlekedési kihágás miatt szorítottak falhoz: vagy hajlandó lesz együttműködni az StB-vel, vagy elbúcsúzhat a jogosítványától.

A lap további egyházi méltóságról, a pravoszláv egyház eperjesi főpapjáról, a 77 éves Nikolaj metropolitáról is úgy tudja, hogy 1984-től az StB ügynöke volt. A pravoszláv egyház ezt egyelőre nem kívánta kommentálni.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft